Orange Academy (Orange Academy)
Práce  |  04.07.2019 13:25:46

Čím dnes motivují firmy své zaměstnance?

S dnešní nízkou nezaměstnaností už neplatí, že mají zaměstnanci velkou snahu zazářit v nové práci a dělat maximum pro to, aby si ji udrželi. Právě naopak, firmy se snaží, aby jim nově nabytá pracovní síla neutekla někam jinam za lepší příležitostí. Svým zaměstnancům kromě lákavého finančního ohodnocení nabízejí i mnoho dalších zajímavých benefitů - home office, firemní školka a občerstvení na pracovišti už bývá samozřejmostí. Kromě toho se jim snaží více porozumět, a tak s nimi personalisté vedou pravidelné motivační pohovory. Ty mají předejít dlouhodobé nespokojenosti zaměstnanců tak, aby neměli pocit, že by se jinde měli lépe…

 

 

Jak udržet zaměstnance zuby nehty?

Personalisté již nemají pomalu z čeho vybírat, vhodných vzdělaných kandidátů s praxí je málo, a tak nastává boj o zkušené pracovníky a firmy se o ně přetahují. Snaží se předhánět v tom, co zaměstnancům nabídnou lepšího. Některé benefity jsou dnes brány jako samozřejmost, a tak pokud chtějí firmy kandidáta na novou pracovní pozici zaujmout, musejí se opravdu snažit. Pracovní trh se vyvíjí, především velké firmy již hojně nabízejí možnost práce z domova, tzv. home office. Většinou je možné tento benefit získat už po zapracování, někteří ho nabízejí až po delším čase, který zaměstnanec odpracuje v dané firmě. Ne každý však dokáže v domácím prostředí udržet pozornost a skutečně odvádět dobré pracovní výkony, leckdy je sváděn sám sebou spíše k prokrastinaci.

Flexibilní pracovní doba nebo multisport karta láká stále více lidí

Ne pro každého je vhodný home office, pro každé řemeslo není práce z domova možná. Zaměstnavatelé tedy nabízejí flexibilní pracovní dobu. Spočívá v tom, že si sami určujete od kdy, do kdy budete pracovat. Musíte dodržet jen požadovanou odpracovanou dobu, některé firmy chtějí dodržet 3 až 4 hodinové časové okno, např. že v práci musíte být od 10-14 hod., ale jestli přijdete už na šestou ráno a skončíte dříve nebo zůstanete celé odpoledne v práci, to už je vaše věc. Dalším populárním lákadlem hlavně mezi mladými lidmi je multisport karta. Díky této kouzelné kartičce, kterou zaměstnavatel každý měsíc dobíjí ve spoluúčasti s vámi, máte možnost bezplatných vstupů na různé sportoviště a fitness centra. Většinou platí i na bazény a sauny.

Sick days a 5 týdnů dovolené ocení nejen rodiče

Čím více volna, tím lépe. Hodně společností poskytuje 5 až 6 týdnů dovolené ročně. Navíc přidá i oblíbené sick days, jedná se zpravidla o 3 až 5 dní placeného volna za rok, kdy můžete zůstat doma a zároveň nepotřebujete omluvenku od lékaře (pracovní neschopnost). Každému se občas stane, že mu není jeden den dobře a k tomu právě slouží sick days. Dřív se tyto dny využívali i k pokrytí prvních 3 dnů nemoci, které nebyly hrazené zaměstnavatelem. Ten však od 1.7.2019 hradí nemocenskou již od prvního dne nemoci.

Jaké další firemní benefity zaměstnanci vítají?

S výjimkou výše uvedených výhod firmy poskytují také poukazy na kurzy, vzdělávání či osobní a profesní rozvoj, služební vozy, notebooky, mobilní telefony, poukazy do kadeřnických a kosmetických salonů a stravenky. Kromě multisport karty, kde společnosti řeší zdraví svých pracovníků, jako obdoba přišla i konkurenční ActivePass karta. Ve firmách nabízejí také teplé a studené nápoje zdarma, někteří zaměstnavatelé dokonce pořádají společné snídaně, obědy nebo svačiny, kde podávají skvělou praženou kávu. No kdo by si to nenechal líbit. Není divu, že pro část uchazečů o práci jsou benefity rozhodujícím faktorem a mají větší váhu než samotná mzda. Pokud se například kandidát rozhoduje mezi dvěma společnostmi a neví, kam by měl nastoupit, nakonec mohou zvítězit zajímavější bonusy ve firmě.

Firemní školky umožní maminkám dřívější návrat do práce

Některé maminky by se rády vrátily třeba po dvou letech od narození do práce alespoň na zkrácený úvazek. Neví však, co se svou ratolestí. Leckdy se stává, že se dítě nedostane do státní školky ani ve třech letech, když už mamince končí rodičovská dovolená, má povinnost nastoupit zpátky do práce a hrozí, že o ni přijde. Větší společnosti přišly s konceptem firemních školek, což je pro rodiče často tím nejlepším možným benefitem. Maminka nebo tatínek jdou ráno do práce a většinou se v té samé budově nachází i firemní školka, kam můžou umístit svého potomka. Ušetří si tak mnoho času dojížděním do mateřské školy na jiné místo.

S jakými bonusy počítají firmy do budoucna?

Do budoucna se počítá i s dalšími možnými bonusy. Ty výše uvedené již budou za pár let považovány za standard. Hodně se mluví o tom, že by se pracovní týden zkrátil na 4 dny a v pátek už by měli zaměstnanci volno. A co motivuje vás, abyste zůstali ve své práci?

Autorka: Ing. Romana Hubáčková, garantka rekvalifikačního kurzu Personalistika, který probíhá v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a dalších 15 městech po celé ČR. Můžete si přečíst i 304 recenzí kurzu.

Editorka: Zuzana Klímová

Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz

05.07. 13:40  Kdopak asi je (Orange Academy)
04.07. 18:17  Kdopak asi je (Marvin)


Přečtěte si také:

12.03.2024Firmy ve stavebnictví nově ručí za mzdy zaměstnanců i u svých subdodavatelů BDO Česká republika (BDO Česká republika)
08.03.2023Co mohou firmy udělat, aby ženy naplno využily svůj potenciál Tisková zpráva (Tisková zpráva)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688