Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Hypotéky  |  04.07.2019 06:48:19

Předhypoteční úvěr – kdy přijde vhod a jaké jsou jeho alternativy?

Hypoteční banky reagovaly tzv. předhypotečním úvěrem na situaci, kdy žadatelé o hypotéku nebyli schopni po určitou dobu ručit nemovitostí. Typicky se jednalo o koupi městského bytu či podílu v bytovém družstvu s následným převodem do osobního vlastnictví, případě výstavbu kdy žadatel o hypotéku neměl dostatek vlastních prostředků na financování výstavby do té míry, že ji bylo možné nemovitost zapsat do katastru nemovitostí.

Předhypoteční úvěr umožňuje získání prostředků až na 24 měsíců bez ručení nemovitosti, hypoteční banky však vyžadují před schválením tohoto úvěru potvrzení o tom, že žadatel bude do max. 24 měsíců disponovat nemovitostí s možností uvalení zástavního práva.

Spolu s předhypotečním úvěrem podepisuje žadatel o hypotéku i úvěrovou smlouvu vztahující se ke standardní hypotéce s tím, že jakmile bude mít žadatel nemovitost určenou k zástavě, bude touto „standardní“ hypotékou splacen předhypoteční úvěr. Předhypoteční i „standardní“ hypoteční úvěr čerpá žadatel u stejné banky.

Možnost financovat investice do bydlení po omezenou dobu bez nutnosti ručit nemovitostí vypadá skvěle, má však několik nevýhod, konkrétně:

- vyšší úrokovou sazbu u předhypotečního úvěru,

- fakt, že u předhypotečního úvěru splácíte pouze úroky z dlužné částky, tj. pokud si půjčíte např. 3 000 000 , tuto částku budete bance dlužit do doby splacení předhypotečního úvěru „standardní“ hypotékou,

- v praxi jsem se setkal s tím, že žadatel měl sice potvrzení od bytového družstva o tom, že podíl v něm bude převeden do osobního vlastnictví, k tomu však následně nedošlo. V tomto případě dochází k porušení smlouvy a žadatel je povinen zajistit bance jinou zástavu.

Jaké jsou jiné možnosti financování bydlení bez zajištění?

Alternativou k předhypotečnímu úvěru je úvěr ze stavebního spoření bez nutnosti ručení nemovitostí. Pokud však Vaše smlouva o stavebním spoření nesplňuje podmínky poskytnutí řádného úvěru ze stavebního spoření, budete muset žádat o tzv. překlenovací úvěr, se kterým je spojena vyšší úroková sazba, plus stavební spořitelně splácíte pouze úroky z dlužné částky do doby, než dojde k překlopení do fáze řádného úvěru ze stavebního spoření.

Případně, peníze na financování bydlení bez zajištění lze získat ze spotřebitelského úvěru, u kterého lze v dnešních podmínkách dosáhnout na RPSN kolem 5 %. Nevýhodou je, že zaplacené úroky u spotřebitelského úvěru nelze odečíst od základu daně, relativně krátká splatnost spotřebitelských úvěrů, která následně zvyšuje měsíční splátku, případně i nízké částky, které jsou banky ochotny poskytnout v rámci spotřebitelského úvěru.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688