Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.07.2019 20:35:27

Ostře sledovaný gigant s dvojcifernými zisky?

Pokud jsou na trhu nějaké evidentní investiční příležitosti, měly by být zejména na méně sledovaných společnostech. Pokud naopak nějakou akcii sleduje desítka analytiků a stovky investorů, měla by klesat pravděpodobnost oběda zadarmo (zisků neodpovídajících riziku). To neznamená, že největší a nejsledovanější firmy nepřekvapí velkým posílením, či ztrátami. Jde ale o překvapení, ne o něco, co šlo predikovat dopředu. Je to celé jen taková teze, ale pokud se s ní byť jen trochu ztotožníme, tak budeme mimořádně opatrní co se týče analýz, které hovoří o vysokých ziscích na ostře sledovaných firmách. S jednou takovou nyní přišla banka Goldman Sachs.

Goldman hovoří o tom, že akcie společnosti Procter & Gamble nabídne potenciálně až dvojciferné zisky. Firma prý bude těžit z „akcelerace koncového trhu“ - ten by podle banky měl růst o více než 3 % ročně. „Domníváme se, že v investičních portofliích by měla být zahrnuta globální firma z odvětví zboží běžné spotřeby jako je PG. Ta navíc zůstává nejvíce podváženou akcií v portfoliích vzájemných fondů“, píše Goldman podle CNBC ve své analýze. Doporučení u akcie zvýšila banka z neutrálního na kupovat s tím, že investoři se v posledních letech obávali toho, že firma nebude schopná růst a zároveň udržet svou ziskovost. Ale tyto obavy prý nyní padají.

Optimisticky vyznívá i komentář, který k této akcii najdeme na stránkách Morningstar. Podle ní nyní Procter & Gamble sklízí plody své strategie zaměřené na zjednodušení produktového portfolia a zvýšení investic do nejziskovějších oblastí. Následující tabulka už ukazuje, jak si firma vedla doposud: Tržby za posledních pět let klesaly v průměru o 3,6 % ročně, zisky byly zhruba stabilní (tj. marže mírně rostly). Stabilní bylo i provozní cash flow, volný tok hotovosti (to, co zbylo po investicích) mírně rostl.



Zdroj: Morningstar

Jak vypadá valuace? Kapitalizace firmy nyní dosahuje 277 miliard dolarů. S betou na hodnotě 0,42 u ní požadovaná návratnost dosahuje pouze 5 %. A kapitalizaci podle mých výpočtů ospravedlní volné cash flow rostoucí ročně o 0,7 %. Tedy růst pohybující se o 0,2 procentního bodu výše než v posledních pěti letech. Je tak zřejmé (a nepřekvapivé), že u této firmy se hraje o velmi malé změny růstu. Citlivost na ně je vysoká:

Pokud by Procter & Gamble například dokázal růst stejným tempem, jakým podle Goldmanů poroste trh (3 %), hodnota vlastního jmění by se dostala na 600 miliard dolarů. Tedy na více než dvojnásobek její současné výše. Pokud by se kapitalizace/cena akcie měla (ihned) zvednout o 10 % (tedy minimální dvojciferné zisky, o kterých hovoří Goldman), stačilo by, aby se budoucí očekávaný růst zvýšil z oněch 0,7 % na 1,1 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.08.2004AliaWatch: Ostře sledovaná DRAŽBA 8,65% Čedoku Václav Horák (AliaWeb)
15.11.2002Ostře sledovaná hranice  Dr. Zdeněk Burián (Anopress)
06.11.2000Ostře sledované akcie - Transmeta se chystá dobýt trhy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688