Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  02.07.2019 16:01:59

Telekomunikace v akciovém hledáčku banky Morgan Stanley


Výnosy světových telekomunikačních společností by mohly po letech poklesu dostat další vzpruhu, předvídá banka Morgan Stanley. A to jsou pro akcie telekomunikačních firem dobré zprávy.

Tato investiční banka si vybrala pět akcií, kterým dala doporučení „overweight“. Jsou jimi americká AT&T, hongkongská HKT, kanadská Telus, brazilská Telefonica Brasil, španělská Cellnex a švédská Tele2. Doporučení „overweight“ znamená, že tato banka očekává, že tyto akcie předčí své vrstevníky.

„Věříme, že je čas, aby se investoři znovu podívali na světové telekomunikační společnosti… tyto akcie se zdají být málo vlastněné i málo ohodnocené,“ píší ve svém reportu analytici Morgan Stanley. Banka očekává, že se růst výnosů globálních telekomunikačních společností mezi lety 2019 a 2021 více než zdvojnásobí.

Mezi důvody k růstu zdůraznila tato banka trend spotřebovávání čím dál většího množství dat vyšší rychlostí, díky čemuž spotřebitelé využívají několik mobilních tarifů. Širší využívání dalších zařízení (chytrých hodinek a druhých mobilních telefonů) také podle zprávy navyšuje spotřebu dat a růst počtu předplatitelů. Operátoři také navyšují své výnosy díky prémiovým službám a lákáním vícero uživatelů na čím dál dostupnější tarify, uvádí zpráva.

Příchod 5G (další generace vysokorychlostního mobilního internetu) by mohl vyhnat nahoru i akcie provozovatelů mobilních stanic, od kterých si telekomunikace pronajímají prostor. V tomto sektoru Morgan Stanley doporučuje akcie čínského provozovatele mobilních stanic China Tower. Podle banky získaly v Číně licenci na 5G tři společnosti, a mezi nimi je právě i China Tower, která by na tom mohla vydělat. Její akcie vzrostly v Hongkongu meziročně o 40 %.

A jak je to u českých telekomunikací?

„Pro české telekomunikace, O2CZ nevyjímaje, je nyní daleko důležitější, jakým směrem se budou vyvíjet kmitočtové aukce/regulace,“ komentuje analytik Patria Finance Martin Cakl. „Případné vyostření konkurenčních bojů může vykopnout do další úrovně čtvrtý operátor. Vyšší spotřeba dat jim ovšem samozřejmě bude hrát do karet stejně jako větší počet připojených zařízení.“

„V řádu několika nadcházejících let bude zajímavé sledovat vývoj technologií v oblasti ´internetu věcí´, které mají využívat vlastností 5G sítí, jako je nízká latence. Nicméně v tomto ohledu je Česká republika za Spojenými státy o chlup pozadu,“ dodává Cakl k otázce 5G sítí.

Zdroj: CNBC, Patria

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688