Orange Academy (Orange Academy)
Práce  |  02.07.2019 12:57:07

Rodiče musí chodit do práce, ale co s dětmi o prázdninách?

Maminky s malými dětmi to opravdu nemají jednoduché, v ještě těžší situaci se ocitají v momentě, když jim skončí rodičovská dovolená a musí nastoupit zpátky do práce. Dítě začíná chodit do mateřské školy a vše se zdá být ideální, ale opak je pravdou. S chladnějšími dny přichází první nachlazení a ve školce dítě s nudlí u nosu nechtějí. Matka si tedy musí vzít v práci OČR (ošetřování člena rodiny), zůstat doma se svou ratolestí a přichází tak o část mzdy. V době, když už je dítě jakž takž zdravé, nastávají podzimní prázdniny, poté jsou zimní, jarní a nakonec dva měsíce letních prázdnin, nemluvě o volnu během několik státních svátcích během roku. Při troše štěstí školka nezavírá hned 30. června, ale funguje třeba o 3 týdny déle. Co ale s dětmi v době prázdnin?

 

 

Skloubit hlídání dětí a zábavu s prací není snadné

Děti očekávají v době jakýchkoliv prázdnin velkou míru zábavy. Rodiče by jim rádi naplánovali program spojený s hrami, výlety a dobrodružstvím, ale ne vždycky to jde. Přece jen každé prázdniny na dovolenou jezdit nejde, málokdo si může dovolit prázdninový pobyt 5× do roka. Většinou rodiny s dětmi vyrážejí na kratší pobyty v zimě či o jarních prázdninách, delší dovolenou si nechávají na léto. Pořád tedy zůstává mnoho volných dní, které by měli děti strávit se svými rodiči, nemluvě o velkých letních prázdninách. Na čas, který nejsou schopni pokrýt sami ze svého volna, potřebují zastoupení.

Nařízené volno zaměstnavatelem vám může zkřížit plány

Rodiče mají zpravidla nárok na 4 týdny dovolené, pokud jsou v zaměstnaneckém poměru. Pokud podnikají, mají většinou volna ještě méně a jen tak se z práce neutrhnou. Celková doba prázdnin však výrazně převyšuje počet dní, které mají k dispozici rodiče. Mohou se prostřídat v péči o děti, pokud se to časově bude hodit zaměstnavateli. Šéf vám však může dovolenou nařídit, a to v době, kdy se to hodí jemu. Nemusí se tak trefit do žádných prázdnin vašich dětí. Zaměstnavatel vás může poslat na dovolenou bez vašeho souhlasu, i když se vám to nehodí. Musí vám to však oznámit nejméně 14 dní předem, určuje-li dovolenou na celý rok, alespoň jeden časový úsek musí být nejméně 2 týdny v kuse. Výrobní společnosti mají tzv. celozávodní dovolenou, kdy zaměstnavatel určí, kdy budou mít pracovníci hromadně volno, a to třeba až 2 týdny.

Poslat dítě na tábor nebo mít paní na hlídání není levná záležitost

Ono se řekne, pošlete dítě na tábor! Ono to ale něco stojí, a ne málo. Takový příměstský tábor vás může přijít na týden v řádu několika tisíců korun. V případě, že potřebujete pokrýt více týdnů a máte dvě až tři malé děti, tak se nedoplatíte. Navíc ne všechny děti se na tábor těší, některé méně průbojné mohou mít strach z cizího prostředí a seznamování se spoustou nových dětí. Další možností je paní na hlídání. Jako chůvy si nejčastěji přivydělávají studentky vysokých škol nebo paní v důchodovém věku. Najít dobrou chůvu, která vám padne do oka a ke které budete mít důvěru, také není snadné.

Babičky už dneska nefungují jako dříve

V dřívějších letech bylo normální, když děti veškerý prázdninový čas trávily u svých prarodičů. Ty jim vymýšleli zábavný program a užívali si svá vnoučata. Dnes to tak bohužel není. Prarodiče místo toho, aby si užívali v důchodovém věku vnoučata, chodí do práce. Do důchodu se často dostanou, až budou jejich vnoučata v pubertě a o prázdniny u babičky již nebudou mít zájem. Vzhledem k tomu, že se posunul odchod do důchodu a prarodiče mají jako pracující vyšší příjem, snaží si sami užívat život, jezdí na dovolené, na wellness pobyty, vyrážejí do divadla, na koncerty a plesy. Doba se prostě změnila a rodiče musí spoléhat sami na sebe a placenou pomoc od hlídaček a pořadatelů táborů. A jak tuto situaci řešíte vy?

Autorka: Ing. Romana Hubáčková, garantka rekvalifikačního kurzu Personalistika, který probíhá v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a dalších 15 městech po celé ČR. Můžete si přečíst i 304 recenzí kurzu.

Editorka: Zuzana Klímová

Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Práce:

Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)
10.04.2024  Priority vlády v personální oblasti se liší od potřeb zaměstnavatelů Předvýběr.CZ (Předvýběr.CZ, s. r. o.)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688