Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.07.2019 06:07:01

Akcionáři bývalých Harvardských fondů mohou přijít o akcie


Čtvrteční valná hromada společnosti Harvardský průmyslový holding v likvidaci (HPH), tedy společnosti, která původně v roce 1996 vznikla sloučením Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu, rozhodla o výrazné změně. Všech zhruba 240 tisíc akcionářů, kteří převážně pocházejí ještě z dob kupónové privatizace, již totiž v návaznosti nebudou mít akcie vedené v zaknihované podobě v Centrálním depozitáři (CDCP). Valná hromada rozhodla o jejich přeměně na listinné. V České republice by se mohlo jednat o unikát, aby akciová společnost měla tolik akcionářů s listinnými akciemi. Realita nakonec bude asi jiná…

Výrazná změna akcionářské struktury HPH

Začněme popořadě. Na čtvrteční valné hromadě HPH šlo vypozorovat poměrně značné změny v akcionářské struktuře společnosti. Po navýšení základního kapitálu, které se úpisem nových 25 milionů akcií ze strany akcionářů plně dokončilo letos na jaře, přineslo nyní i nezvykle výrazné kvorum pro hlasování. Zatímco naposledy loni v září se na valné hromadě sice sešlo osobně či v zastoupení celkem 190 akcionářů, tentokrát to bylo jen 53 akcionářů. Disponovali však téměř třetinou všech, resp. téměř 13,5 mil. akcií oproti zhruba jen 1,9 mil. akcií při zmiňované loňské valné hromadě.

Valná hromada navíc poodkryla, že dvě fyzické osoby vlastní každá více než 5 % všech akcií HPH. Tedy každý minimálně 2,073 mil. akcií HPH, což přinášelo jejich výrazný vliv při rozhodování valné hromady. Dle výsledků jednotlivých hlasování se však rozhodování akcionářů i tak zdálo být jednoznačné, přestože projednávání a diskuse ohledně bodů bylo bouřlivé a často proti předkládaným návrhům nesouhlasné. Všechna navrhovaná usnesení byla však vždy schválena minimálně ze 3/4 přítomných hlasů.

Změna stanov

Pro akcionáře nejdůležitějším výstupem z valné hromady je odsouhlasená změna stanov v oblasti přeměny zaknihovaných akcií na listinné. HPH bojující stále s nedostatkem finančních prostředků, bude muset vydat 2-3 mil. korun odhadovaných likvidátory na administrativní zajištění přeměny podoby akcií na listinné. Akcionáři totiž reflektovali na návrh 5 % akcionáře Martina Burdy a daný krok posvětili.

Časový harmonogram přeměny akcionář potažmo vedení společnosti nezmínilo. Po splnění zákonných povinností však každopádně bude pro akcionáře důležité, pohlídat si časové období, ve kterém si budou muset u společnosti listinné akcie vyzvednout. Ty budou obdobně jako při zmiňovaném zvýšení základního jmění vydávány coby tzv. hromadná listina.

 

Akcie či peníze z jejich prodeje

Administrativní zajištění předávání listinných akcií se zdá být, vzhledem ke 240 tisícům akcionářům HPH, snad až nerealizovatelnou výzvou (pro porovnání velikosti např. ČEZ má 135 tisíc akcionářů). Takovou transakci domácí kapitálový trh nepamatuje. Na druhou stranu dlouhá léta veřejně neobchodovatelné akcie HPH, u kterých tak lze stěží odhadovat současnou tržní hodnotu, budou pro řadu zejména drobných akcionářů nejspíše bezpředmětnou záležitostí. Pokud se o transakci vůbec dozvědí, vážit cestu pro vyzvednutí například 10, 20 či 40 akcií HPH, řada akcionářů vyhodnotí jako neekonomickou. Zvláště při pohledu na více než 20 let probíhající likvidaci společnosti, která zatím z hlediska získaného majetku nic reálného vlastně nepřinesla.  

Změna akcionářské struktury může pokračovat

Pokud si akcionáři listinné akcie v termínu nevyzvednou, společnost by je měla dle zákona prodat. Otevírá se tak vidina pokračování změny akcionářské struktury. Zvláště, když se vezme v úvahu původní akcionářský podíl V. Koženého, resp. podíl kyperských společností spojených s jeho matkou. Většina z nich je reálně právně „mrtvých“, akcie HPH si tak nebudou moci vyzvednout. Společně s akciemi minoritních akcionářů se tak dle všeho v budoucnu ocitnou ze strany společnosti v nabídce na prodej v souhrnu miliony akcií HPH... Akcionářům samozřejmě zůstane nárok na výnos z prodeje akcií. Kolik to však bude, je ve hvězdách. Záviset jistě bude zejména na aktuální výši majetku v HPH, či jeho reálné vidině, v době prodeje.

Rozdělení HPH

Valná hromada rovněž posvětila možné rozdělení HPH, resp. odštěpení na dílčí společnosti, o kterém jsme v minulém týdnu před setkáním akcionářů rovněž informovali v článku Bude mít 240 tisíc akcionářů Harvardu listinné akcie, navíc několika společností?. Vedení firmy dostalo za úkol vypracovat analýzu, zda je daný krok u společnosti v likvidaci vůbec právně možný. Případně pak zjistit možné varianty včetně jejich kladů a záporů. Příští valná hromada HPH tak možná bude projednávat další výrazné změny ve společnosti, které dále mohou zamotat hlavu zejména drobným akcionářům.

07.01. 10:32  akcie (Eva Zýková)
02.07. 19:57  http://leteckaposta.cz/301576059 (pozorovatel)
02.07. 10:49  http://leteckaposta.cz/301576059 (pozorovatel)
01.07. 17:27  Podvod s odštěpením. (pozorovatel)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688