TNBiz (TN.cz)
29.06.2019 17:02:33

Nová výstraha pro počasí na neděli: Teploty vystoupají až ke 38 stupňům, hrozí požáry

Meteorologové ČHMÚ vydali novou výstrahu před velmi vysokými teplotami. Podle předpovědi se Česko může péct až v 38stupňových vedrech. Výstraha je platná od nedělního poledne.

Meteorologové upřesnili výstrahu před velmi vysokými teplotami. Ta platí od nedělního poledne pro tyto kraje: Hlavní město Praha, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický a Vysočinu. Výstraha je platnosti až do nedělních 20 hodin, další podobná výstraha je pak platná ale znovu v pondělí v Jihomoravském a Zlínském kraji.

 

 

"Po zadní straně tlakové výše nad jihovýchodní Evropou bude na naše území proudit v neděli a ještě i pondělí původem tropický vzduch od jihu až jihozápadu. Odpolední teploty vystoupí v neděli na 31 až 35 °C, v Čechách na 34 až 38 °C. V pondělí vystoupí odpolední teploty na jihovýchodě Moravy na 33 až 37 °C, na ostatním území kromě západu a severu Čech na 31 až 35 °C. Od neděle bude na našem území růst riziko nebezpečí vzniku a šíření požárů," varují meteorologové na svém webu.

Zároveň je v platnosti také výstraha před nebezpečím požárů. Ty hrozí od nedělních 10 hodin dopoledne až do odovlání. Výstraha před požáry je platná pro tyto kraje: Praha, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Vysočina, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský.

"V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů. Nerozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně," radí meteorologové.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty