Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  29.06.2019 10:44:23

VW spustil minutové půjčování elektromobilů v Berlíně, příští rok bude i v Praze

 

Jak jsme před nedávnem také informovali v článku „Lidl a Kaufland díky dohodě s VW nabídne nabíjení elektromobilů“, Volkswagen dle plánu ve čtvrtek spustil svůj pilotní projekt sdílení elektromobilů. Pro tento účel, pod již dříve založenou značkou „WeShare“, mají nyní Berlíňané k dispozici na 1 500 elektromobilů e-Golf. Volkswagen pro ně deklaruje elektřinou pouze z „čistých“ výrobních zdrojů.

Při využití krátkodobého pronájmu musí být zájemci nejméně 21 let, mít nainstalovanou příslušnou aplikaci „WeShare“ v chytrém telefonu a samozřejmě kreditní kartu pro placení služby. Volkswagen nasadil do konce letních prázdnin akční cenu. Za každou minutu půjčení vozu zaplatí zákazník včetně „paliva“ na 19 eurocentů. V přepočtu tedy 4,80 , což při například hodinovém využití vozu znamená zajímavých 290 . Turista z Čech či jiné zahraniční země však v současnosti službu v Berlíně využít nebude moci. Řidič totiž musí mít registraci v Německu.

Zaváděcí cena v sobě nyní zahrnuje registraci zdarma či i především možnost zanechat vůz také na kterémkoliv ze dvou berlínských letišť. Od září budou pro pronájem již stanoveny tři různé kategorie poplatků a dojde vlastně k 50 % zdražení. V průměru totiž zákazník za vypůjčení elektromobilu zaplatí již 29 eurocentů/minutu (7,38 ). K ceně se každopádně ještě jednorázově účtuje euro za pojištění vozu. Zatímco e-Golf je možno si půjčit či navrátit kdekoliv na stanovené ploše zhruba 150 km2 v Berlíně, případná cesta mimo hlavní město není ale nijak omezena. Doplnit snad ještě, že zákazník vůz pomocí zmiňované aplikace nejen vyhledá, příp. rezervuje, ale daný vůz si s ní i zpřístupní.

 

Dobíjení vozů budou mít na starosti zaměstnanci služby WeShare. V budoucnosti má být spuštěn systém, který bude v nabíjení motivovat samotné uživatele. Jak jsme zmiňovali v článku, vozy WeShare budou mít v noci přednost při nabíjení u supermarketů Lidl a Kaufland. U nasazených elektromobilů e-Golf lze zmínit udávanou spotřebu 14,1 kWh/100 km u verze se 17" koly, resp. 13,2 kWh/100 km u 16" verze. VW znovu potvrdil, že začátkem příštího roku se v Berlíně vozový park rozšíří o 500 elektromobilů e-up s deklarovanou kombinovanou spotřebou 11,7 kWh/100 km. V polovině roku, po uvedení na trh, pak ještě i před nedávnem jen stroze představený první vůz z řady ID – ID.3 (podrobnosti zde), který i přesto vyvolal velký zájem o koupi.

Loni v létě jsme při představení služby WeShare v článku spekulovali o možném rozšíření do Prahy ve spolupráci s domácí automobilkou ŠKODA. A tak se dle aktuálního koncernového zveřejnění stane, kdy kupodivu hned prvním následníkem Berlína má být již v příštím roce právě Praha. Následovat má Hamburk, další plány rozšíření do velkoměst pak koncern zatím nesdělil. Na české ceny si ještě budeme muset počkat, stejně jako na oficiální oznámení nabídky vozu. Vzhledem k časovým „elektro“ plánům domácí automobilky je však vcelku jisté, že by se mělo jednat o Citigo-e iV.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688