Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.06.2019 09:10:25

Víkendář: Evropa by se před kritikou USA měla nejdříve podívat do zrcadla

Evropská unie dokončuje obchodní dohodu se sdružením zemí Mercosur, které zahrnuje Argentinu, Brazílii, Paraguay, Uruguay a Venezuelu a spolupracují s ním i další země včetně Bolívie, Chile, Kolumbie a Ekvádoru. Mercosur chce uzavírat podobné dohody po celém světě a The American Conservative tvrdí, že ta mezi ním a EU bude prospívat spotřebitelům na obou stranách. Důvod je prostý – dojde k odstranění cel, zlepší se tok zboží, podpoří konkurence a klesnou ceny. Ovšem francouzský prezident to podle TAC vidí jinak. Podle něj je zemědělská produkce ze zámoří pro Evropu hrozbou a jednat se o ní ani nemá.

„Během rozhovorů se Spojenými státy řekl, že volný obchod se zemědělským zbožím nemá na jednání místo. Hranice je jasně nastavena, na trh nesmí vstoupit nic, co nerespektuje evropské environmentální zákony, zdravotní a sociální standardy. V Evropě jsou přitom tyto standardy nastaveny mnohem výš než v USA, ale ve skutečnosti jde jen o výmluvu. Macron využívá protekcionismus a v jeho projevu zaznělo i to, že je třeba chránit farmáře a spotřebitele. A slovo farmáři je zmíněno jako první,“ píše TAC.

V případě Mercosuru ale Macron postupuje jinak. „Za vlády Hollanda byl kontroverzním a impulzivním ministrem hospodářství. Když prezident Trump na počátku své vlády odstoupil od klimatické dohody, Macron se bál o její osud, protože tato dohoda podle všeho představuje francouzský plán na záchranu světa. Riziko jeho krachu se ještě zvětšilo, když v Brazílii vyhrál volby Jair Bolsonaro a i on začal hrozit, že od dohody odstoupí,“ tvrdí TAC. A dodává: Macron pak na setkání zemí G20 pohrozil, že nepodepíše dohodu s Mercosurem, pokud Brazílie nedodrží klimatickou dohodu. Následně prohlásil, že nemůže po francouzských farmářích chtít, aby investovali do ekologických změn a zároveň podepisovat obchodní dohody se zemí, která nečiní to samé.

TAC ovšem tvrdí, že nejde ani tak o způsob výroby, jako o produkci samotnou. Například kvóty na dovoz masa z Jižní Ameriky by se zvedly ze 70 000 tun na 99 000 tun. Když se to francouzští farmáři dozvěděli, začali protestovat a francouzská vláda pak spolu s polskou, belgickou a irskou vládou poslala dopis Evropské komisi, ve kterém se staví proti jakémukoliv zvýšení dovozních kvót na hovězí, drůbeží a vepřové maso, cukr a etanol. K tomu se v dopise hovoří o využití „ad hoc mechanismů“, což podle TAC v Evropě znamená možnost kdykoliv znovu zavést cla v případě, že „EU má pocit, že farmáři jsou v konkurenční nevýhodě“. Následně poslalo Evropské komisi dopis dalších šest zemí včetně Německa. V tomto dopise se tvrdí, že EU si nemůže dovolit podlehnout populistům a protekcionismu. Tyto země tedy zase tlačily na Evropskou komisi, aby dohodu uzavřela.

Francie je hrdá na svou zemědělskou a potravinářskou produkci a má v EU velký vliv. „Nyní argumentuje pro zavádění tarifů a možnost jejich uvalení ve chvíli, kdy se to hodí. V tomto ohledu její prezident hodně připomíná Donalda Trumpa. Z nějakého těžko pochopitelného důvodu ale Macron zároveň na amerického prezidenta kvůli protekcionismu útočí,“ píše TAC. Podle něj přitom „neexistuje jediná obchodní válka, kterou začal Trump a jeho vláda“. Tyto války a spory totiž trvají již dlouhou dobu a zahrnují rovněž evropský protekcionismus. Ten se projevuje jak cly, tak „obrovsky komplikovanými dotacemi a nastavenými standardy“. EU má ale také dobrý marketing a „přesvědčuje svět, že ve skutečnosti je baštou volného obchodu, i když pravda je opačná“.

Zdroj: The American Conservative

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688