Saxo Bank (home.saxo)
Makroekonomika  |  27.06.2019 22:52:15

Souboj velmocí ještě zdaleka není u konce

Finanční trhy zažívají skvělé časy. Obchodníci a investoři s napětím očekávají setkání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a amerického prezidenta Donalda Trumpa. Výsledek bude pravděpodobně udávat tón na finančním trhu během celého léta.

 

Přestože americký akciový trh se po posledním zasedání Fedu pohybuje na hranici svých rekordních úrovní, akcie malých firem a dopravních společností vysílají opačný signál. Ve vztahu k indexu S&P500 jsou blízko nejnižších úrovní od roku 2009. Poukazuje to tak na skutečnou povahu trhu, která právem vzbuzuje obavy o jeho budoucí růst. Všichni nyní upírají svůj zrak k výsledku schůzky G20.

To, že se Donald Trump před jednáním sám zahnal do kouta prohlášením, že pokud jednání selžou, zvýší cla, netřeba brát vůbec vážně. Jak již vícekrát ukázal, nedělá mu problém vzít svá prohlášení zpět.

Černá listina se plní
Faktem však je, že americká administrativa pokračuje v přidávání čínských firem na černou listinu a na druhé straně sílí nacionalistická a protiamerická propaganda. Pro oba lídry tak bude velmi náročné vyjít z jednání s nějakým hmatatelným výsledkem.

Kromě toho, že na americkou černou listinu přibyly i čínské technologické firmy s vedoucím postavením na trhu, zjistily Spojené státy, že tři velké čínské banky pravděpodobně porušily sankce vůči Severní Koreji. Ty nyní čelí hrozbě pokuty a odstřižení od zdrojů financování.

Napětí před zasedáním G20
Pokračující tlak americké administrativy na klíčové čínské odvětví jen těžko vytvoří vhodné předpoklady pro přátelské jednání na zasedání G20. Jsme proto při očekáváních pesimističtí. Nejlepším výsledkem bude, když se lídři dohodnou na obnovení vyjednávání.

Je více než zjevné, že obchodní vztahy jsou jen vedlejším záměrem souboje velmocí na poli technologií a ekonomické nadvlády. Raději bychom se měli připravit na dlouhotrvající souboj mezi USA a Čínou. A to i v případě, že dojde k uzavření obchodní dohody. Cílem Číny není dostat se na úroveň Spojených států, ale stát se globálním lídrem ve světě hi-tech. To přirozeně ohrožuje status světového držitele moci, kterým je USA. Plány Číny pravděpodobně nezmění ani probíhající obchodní válka mezi oběma zeměmi. Čína sice může udělat ústupky směrem k USA, ale kompromis v jiných oblastech se bude hledat velmi těžko.

Nedůvěra ze strany USA
Oficiální stanovisko čínské vlády hovoří o tvrdém postoji při ochraně čínské suverenity a zdůrazňuje požadavky na snížení cel ze strany USA. Tyto stanoviska čínská média masivně šíří, což ještě více vzdaluje země od možného dosažení dohody. Je totiž nepravděpodobné, že Spojené státy budou ochotny snížit cla. Američané už jsou totiž vůči čínským slibům skeptičtí.

Trumpova předvolební kampaň
Výhled jednání bude do velké míry záviset také na předvolebních strategiích Donalda Trumpa, který si potřebuje zajistit body u voličů, kterému pomohou ke znovuzvolení. Výsledek v této chvíli nedovede nikdo předvídat. Aktuálně jeho preference vypadají slibně, díky čemuž jsou akciové trhy blíže svým maximům. Proč tedy ustupovat? Špatná dohoda bude horší než žádná dohoda. Donald Trump tak pravděpodobně nebude chtít uvolnit hřiště předčasně.

Bez boje není vítěze
Čína v současnosti zažívá zpomalení ekonomiky. Růst průmyslové výroby se zpomalil na nejnižší úroveň od roku 2002. Stejně tak zpomaluje růst fixních investic. Čínští producenti totiž už pocítili vliv obchodní války. Neznamená to však, že prezident složí zbraně. Jeho cílem je podle informací státních médií ochraňovat čínskou suverenitu a čínské ekonomické reformy.

Podle Světové banky je Čína aktuálně ekonomikou s vyššími středními příjmy obyvatel. Pokud se však chce dostat do kategorie vyšších příjmů, musí se zaměřit na zvyšování produktivity a inovace v oblasti  hi-tech. Čína už má svůj plán, jak se stát v průběhu 30 let světovou supervelmocí. Chce se vrátit na pozice, které v 19. století ztratila. Země má dostatek kapacit, aby vydržela v obchodní válce bojovat po dlouhou dobu. Tento fakt ale Donald Trump vědomě přehlíží. Soustřeďuje se totiž na čínská čísla, ale bez porozumění čínské kultuře. Nacionalismus dává Číně potenciál hrát dlouhou a vytrvalou hru.


Autor: Eleanor Creagh, analytička Saxo Bank

Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz



Přečtěte si také:

11.08.2023Ranní okénko - Meziměsíční inflace ukazuje, že boj ještě není u konce Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
12.12.2022Ranní okénko - ECB a Fed zvolní tempo, u konce ale ještě nejsou Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
31.03.2022ČNB zvyšuje sazby o 50bps a ještě není u konce ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
31.03.2022ČNB zvyšuje sazby na 5 % a patrně ještě není u konce Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688