Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  27.06.2019 09:09:11

Německá inflace potvrdí holubičí rétoriku ECB (Ranní zpráva z finančního trhu)

Německá inflace v červnu stagnuje po měsících prudkých výkyvů. Statistika také naznačí celkovou inflaci za eurozónu, která vychází zítra. V Maďarsku trh práce potvrdí historicky nejnižší míru nezaměstnanosti, obdobně jako v celém regionu.

Německá inflace stagnuje

Hlavní statistikou dne bude německá spotřebitelská inflace. Ta podle našich odhadů v červnu stagnovala na 1,3 % y/y. Německá inflace však v posledních měsících zažívá nečekanou volatilitu. Dubnovou statistiku zkreslilo načasování Velikonoc a v květnu naopak nižší ceny dovolených. Pro červen tak očekáváme návrat k nevychýleným hodnotám. Výsledek ovlivní také zítřejší statistiku inflace v celé eurozóně.

Podle hlavního kandidáta na britského premiéra Borise Johnsona je šance odchodu Velké Británie z EU milion ku jedné. Souhlasí také se svým oponentem, že předčasné volby před 31. říjnem jsou nepřijatelné.

Americké objednávky opět zklamaly

Americké objednávky zboží dlouhodobé spotřeby druhý měsíc v řadě meziměsíčně poklesly. Podle očekávání za tím stojí sektor dopravy a problémy firmy Boeing. Po očištění o tento sektor pak objednávky mírně vzrostly. Německá spotřebitelská důvěra v červnu opět poklesla a dosáhla tak nejnižších hodnot od poloviny roku 2017.

Maďarská nezaměstnanost zůstává na historických minimech

Maďarský trh práce, obdobně jako celý region, dosahuje historicky nejnižších hodnot nezaměstnanosti v historii země. Výjimkou nebude ani květen, kdy trh očekává, že počet nezaměstnaných bude stagnovat.

Rusnok překvapivě lehce jestřábí             

Bankovní rada ČNB podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny. Pro rozhodnutí hlasovalo šest členů, jeden byl pro zvýšení sazeb. Podle guvernéra nelze v budoucnu vyloučit pohyb oběma směry. Domácí ekonomiku zhodnotil pozitivně, zatímco přetrvávají rizika ze zahraničí. Trochu překvapivě si však nedělá vrásky z nedávné otočky v rétorice amerického Fedu. Na druhou stranu riziky zůstávají vývoj v eurozóně a hrozba obchodních válek. Brexit však z výčtu rizik zmizel. Podle nás překvapivě lehce jestřábí vystoupení guvernéra Rusnoka trh vyhodnotil spíše stabilitou koruny, což je oproti předchozím oslabením změna. Podle nás tak bankovní radě zůstávají otevřené dveře k ještě jednomu zvýšení úrokových sazeb ve druhé polovině tohoto roku, pokud dojde k vyjasnění zahraničních podmínek. I když si myslíme, že si to zpomalující tuzemská ekonomika již nezaslouží. Více na http://bit.ly/2KDQ6Uz.

Polská míra nezaměstnanosti podle očekávání poklesla na dvě desetiny na 5,4 %, což je nejnižší hodnota v moderní historii Polska. Rekordně nízký byl i počet registrovaných nezaměstnaných osob. Trh práce se tak dále utahuje, což se projevuje i na akcelerující růstu mezd. Následujících měsících se očekává další pokles.

Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688