TNBiz (TN.cz)
Dovolená  |  27.06.2019 06:17:01

Chorvatsko, Bulharsko, Řecko, Itálie, Španělsko - Kolik utratíte na dovolené a jak se liší ceny?

Ceny za jednotlivé služby se v zemích Evropské unie liší. Evropský statistický úřad Eurostat vydal nová data, která porovnávají, jak jsou na tom všechny členské státy. Například v Chorvatsku potraviny koupíte za přijatelné ceny, naopak v Itálii jsou dražší o 13 % než je průměr EU. Za dopravu pak hodně platí Němci, nejméně Bulhaři.

Pokud se chystáte na dovolenou do členských států EU, měli byste se připravit na různé ceny za potraviny, alkohol a tabák, veřejnou dopravu nebo restaurace a ubytování. Připravili jsme proto pro vás porovnání cen oblíbených turistických destinací podle nové statistiky Eurostatu.

 

Bulharsko

V Bulharsku za potraviny dáte o 25,2 % méně než je průměr Evropské unie. Podobně na tom je i alkohol a tabák, který je nejlevnější oproti ostatním členským státům, a to až o 41,8 %. Ideální je také cestování veřejnou dopravou, která je opět v Bulharsku levná. Oproti průměru EU lidé platí o 52,6 % méně. A není tomu jinak ani v restauracích nebo ubytování. Ty jsou levnější o 53,4 %.

 

Chorvatsko

Chorvatsko jsou ceny levnější než je průměr EU, a to o 4,1 %. Co se týče alkoholu a tabáku, ten v Chorvatsku pořídíte také za přijatelnější ceny, které jsou nižší o 23,1 %. O trochu horší je cestování veřejnou dopravou, která je dražší než například ve Španělsku, v Itálii, Řecku i České republice. Oproti průměru EU za ni však platí Chorvaté o 13,6 % méně. Restaurace a ubytování jsou v Chorvatsku levnější o 26 %.

 

 

 

Německo

Potraviny jsou v Německu podle Eurostatu dražší, a to o 2,2 % než je průměr EU. Podobně na tom je i veřejná doprava, která je vyšší o 18,1 %, a také restaurace a ubytování. Ceny za tyto služby jsou o 10,6 procent dražší než průměr EU. Za to alkohol a tabák je o 5,3 % levnější.

 

Řecko

Ceny v Řecku za potraviny jsou na tom podobně jako v Německu. Za ně dají Řekové o 5,2% více než je průměr EU. U alkoholu a tabáku je to o trochu lepší, jelikož je oproti průměru levnější o 3,8 %. Restaurace a ubytování je nižší o 17,3 % a veřejná doprava dokonce o 23,8 %.

 

Itálie

V Itálii jsou potraviny nejdražší ze všech porovnávaných zemí. Ceny jsou o 13 % vyšší než průměr EU. Za restaurace a ubytování dají Italové také více, a to o 4 %. Co se týče alkoholu a tabáku, ceny jsou nižší o 5,1 %. Veřejná doprava dokonce až o 22,7 %.

 

 

 

Španělsko

Španělsko má podobné ceny jako například Chorvatsko. Potraviny jsou levnější než průměr EU o 4,1 %, restaurace a ubytování až o 14,2 % a alkohol a tabák o 14,6 %. Veřejná doprava na tom také není špatně. Za tu dají Španělé o 19,9 % méně.

 

Slovensko

Podle Eurostatu jsou jednotlivé služby nebo produkty na Slovensku levné. Za potraviny dají naši sousedé o 7,6 % méně než průměr EU. U ostatních položek jsou na tom lépe. Alkohol a tabák je levnější o 25,4 % a restaurace a ubytování o 23,1 %. Nejlevnější je pak veřejná doprava, za kterou Slováci platí o 41,9 % méně.

  

Různé mzdy v Evropské unii

Důležité je však zdůraznit, že se v členských státech mzdy liší. Na základě toho se pak odvíjí i ceny za různé služby. Průměrně v EU zaměstnanci dostanou za hodinu práce 22,8 eur, což je v přepočtu 585 korun. Oproti tomu například Češi dostanou dvakrát méně, a to 233 korun.

 

Nejlépe je na tom Lucembursko, kde si lidé vydělají přes 1100 korun na hodinu. Nejméně pak dostanou Bulhaři, a to 121 korun. Údaje zveřejnil Eurostat v březnu letošního roku.

 


TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688