ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  26.06.2019 15:34:19

ČNB zůstává konzistentní a nevytváří žádné vlny

Na svém letošním čtvrtém zasedání ponechala bankovní rada ČNB hlavní úrokové sazby beze změny. Hlasování dopadlo vlastně podle očekávání, když pro ponechání úrokových sazeb hlasovalo šest ze sedmi přítomných bankéřů, zatímco jeden preferoval zvýšení sazeb o dalšího čtvrt procentního bodu.

Dvoutýdenní repo sazba tak zůstává na úrovni 2,00 % a je tak 240 základních bodů nad úrovní obdobné sazby ECB. Na rozdíl od některých hlasů z ECB dává ČNB jasně najevo, že by chtěla ponechat své sazby beze změny minimálně po dobu jednoho roku. Tento její závěr podporují jednak dosavadní výsledky ekonomiky i aktuální prognóza, jejíž rizika bankovní rada vyhodnotila jako vyrovnaná. Za rizika a nejistoty ČNB nyní považuje případné dopady protekcionismu ve světovém obchodě, zpomalení v eurozóně a vývoj kurzu koruny.

Z vystoupení guvernéra nebyl cítit žádný pesimismus ani přehnaná opatrnost, která by mohla podporovat očekávání brzkého snižování sazeb, tak jak předpokládají finanční trhy. Pokud tedy evropská ekonomika nešlápne prudce na brzdu, bude moci ČNB nadále zůstat ve vyčkávacím módu s výrazně vyššími sazbami. Na druhou stranu, pokud by se Evropa opravdu zadrhla a domácí ekonomika by rovněž směřovala do výraznějšího útlumu, bude mít ČNB na rozdíl od ECB v rukou efektivní nástroje, jak se k takové situaci postavit. Tuto variantu však stále považujeme za méně pravděpodobnou.

Předpokládáme, že centrální banka nezmění své úrokové sazby po dobu zhruba jednoho roku. Teprve poté a za předpokladu, že se hospodářství zemí EU už odrazí ode dna, bude moci pokračovat v tzv. normalizaci úrokových sazeb. Měnové podmínky zůstanou i nadále uvolněné, nikoliv „díky“ sazbám, ale v důsledku pomalejšího než prognózovaného posilování koruny. Jen pro připomenutí, ve třetím čtvrtletí by podle současné prognózy měla koruna dosáhnout v průměru 25,20 za euro a s blížícím se koncem roku by podle centrální banky měla už prolomit hranici 25 za euro.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688