TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  25.06.2019 13:37:14

Řidiče zase čeká prázdninové uzavírkové peklo. Tenhle plán má zabránit kolonám


Ministerstvo dopravy varuje, že i letošní letní prázdniny budou ve znamení oprav na hlavních tazích. Zároveň slibuje, že udělá maximum, aby případné kolony netrvaly dlouho. Co se na řidiče chystá?

Čtyři desítky uzavírek na hlavních tazích. Pokračující modernizace D1. Omezení na D8 i D11. Ministerstvo dopravy předem upozorňuje, že řidiči to na českých silnicích zase nebudou mít přes léto jednoduché. Při cestách na dovolenou se musí připravit na postávání v kolonách.

 

“Nejsložitější situace bude na dálnici D1, kde se současně modernizuje pět úseků. Řidiči mířící na dovolenou po nejvytíženější české dálnici proto musejí počítat s případnými komplikacemi v podobě hrozících kolon a dbát na dodržování pravidel bezpečného provozu,” vzkazuje ministerstvo dopravy.

 

Jen nutné zlo

Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) budou v létě silničáři pracovat na víc než 40 místech. Jde prý o nejnutnější opravy a probíhající rekonstrukce, které není možné odložit. Některé opravy skončí v průběhu prázdnin, jiné ale potrvají přes celé léto.

Kromě D1 se řidiči musí připravit na pokračující omezení na prvních osmi kilometrech dálnice D11, kde se bude pracovat ještě během července. Další omezení způsobí opravy dálnice D8 mezi druhým a šestým kilometrem.

 

Podívejte se, kde bude přes léto omezená doprava:

 

Čechy

 

 

Morava

 

 

ŘSD vzkazuje, že kromě nejnutnějších úseků žádné další opravy přes léto nechystá a odložilo je na později. Počet uzavírek je prý maximálně omezený jen na nutné minimum a práce budou přizpůsobeny dopravním špičkám. Silničáři omezí i údržbu zeleně, aby nezpůsobili další zbytečné komplikace.

 

Radary a víc hlídek

 

Na modernizovaných úsecích D1, kde je provoz sveden do dvou zúžených pruhů, platí omezená rychlost 80 km/h. Na třech místech budou dodržování limitu hlídat radary - konkrétně u Velkého Meziříčí a v úsecích Mirošovice-Hvězdonice a Soutice-Loket.

 

Letní omezení na D1 (úseky zvýrazněné červeně):

 

 

Dodržování rychlosti je podle ministerstva zásadní pro plynulost dopravy i pro bezpečnost pracujících silničářů. A díky radarům jsou řidiči ukázněnější - podle údajů Besipu už rychlost v omezení na D1 nepřekračuje každý třetí řidič, ale zhruba každý pátý.

 

Policie slibuje, že vyšle na silnice víc hlídek. Během prvních prázdninových víkendů má probíhat velká preventivní akce po celé republice.

 

Rychlejší zásahy silničářů

 

”V případě, že dojde ke komplikacím a provoz na dálnici zastaví nehoda, okamžitě zasahují složky Integrovaného záchranného systému. Jejich prioritou je vyprostit posádky aut uvězněných ve stojících vozidlech, což v případě potřeby probíhá v součinnosti s Ředitelstvím silnic a dálnic", říká ministr dopravy Vladimír Kremlík.

 

 

 

Do akce má vyrazit víc posádek odtahových a asistenčních vozů, aby odstranění následků případných nehod bylo co nejrychlejší.

 

Besip upozorňuje řidiče, že by neměli v kolonách zapomínat na záchranářskou uličku, která zásahy u nehody výrazně urychlí.

 

Víc informací na tabulích

 

Mohou ovšem nastat i situace, kdy kolona nevznikla z důvodu nehody. “V takovém případě je prioritou, aby netrvaly dlouho. Řidiči zároveň musí vědět, co se stalo, že probíhá řešení a přibližný odhad času, kdy se kolona rozjede,“ prohlašuje ministr dopravy Vladimír Kremlík.

 

 

 

Informace o mimořádných událostech proto budou konečně uváděny na tabulích sloužících pro provozní informace.

 

Ministerstvo a ŘSD chce také předávat častěji aktuální informace prostřednictvím rádií.

 

Kolonám se stejně nevyhneme

 

Je jasné, že postávání v kolonách se ani tak řidiči přes léto nevyhnou. S případnou komplikací by měli podle ministerstva dopředu počítat. "Mít dostatečné množství pohonných hmot (minimálně polovinu nádrže), dále by s sebou měli mít pravidelně užívané léky, dostatečné množství vody a jídla, nabíječku na telefon, baterku a pro děti bezpečnou hračku a polštář," dodává ministerstvo.

 

Silničáři mají být připraveni motoristům v kolonách pomáhat a v horkých dnech například rozdávat vodu.


Jak se připravit na kolony?

 

https://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/640x800/Jun2019/2292707.jpg?d41d

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688