Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.06.2019 11:37:40

Schwab: Trhy se možná nechaly příliš unést a budou zklamány


Na trhu se již dlouho tvrdí, že „s Fedem se nebojuje“. Investiční společnost Schwab ale poukazuje na to, že v současné situaci je těžké tuto radu nějak uchopit. Fed se totiž může rozhodnout, že se svými kroky postaví proti politickému tlaku, nebo naopak zajistí „pojištění“ proti negativním tlakům vyvolaným obchodními tenzemi. Každopádně se ale nyní pohybujeme „v nejdelším období bez snížení sazeb za posledních 50 let“.

Podle Schwabu dalo poslední zasedání FOMC trhům to, co chtěly: Sazby sice dolů nešly, ale již se nehovoří o „trpělivosti“ a „na stole leží červencové snížení sazeb“. Pokud k němu dojde i přesto, že neproběhne výrazné zhoršení ekonomických podmínek, půjde podle Schwabu o „pojištění“ proti tomu, aby se obchodní tenze projevily na ekonomické aktivitě. Fed ale bude pravděpodobně hovořit zejména o tom, že se inflace drží nízko.

Schwab poukazuje na to, jak mimořádně rychle se Fed přesunul z jestřábího do hrdliččího přístupu. Zatímco v prosinci minulého roku ještě hovořil o dalším zvedání sazeb, v lednu už mluvil o „trpělivosti“ a nyní již signalizuje snížení sazeb. Tento posun byl tažen zejména vývojem inflačních očekávání, ale i „vážným zpomalením globálního ekonomického růstu daným obchodními spory a nově zaváděnými cly“.

Na počátku roku se věřilo v brzké uzavření obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou, jenže prezident Trump v květnu cla zvýšil a navíc „šel přímo po čínské firmě Huawei“. Tím padla možnost, že se americké ekonomice obchodní tenze vyhnou. Nyní se podle Schwabu předpokládá, že uvolnění monetární politiky bude stačit na eliminaci tohoto negativního vlivu. Společnost ovšem poukazuje na skutečnost, že již nyní je patrný negativní dopad na důvěru, který se z dlouhodobějšího hlediska může projevit i poškozením globálních výrobních a dodavatelských řetězců, vyššími náklady a horší alokací zdrojů.

Zvyšuje se proto také riziko ziskové recese. V roce 2018 přitom zisky obchodovaných společnostní rostly o 20 %, nyní se čeká, že ve druhém a třetím čtvrtletí bude růst v podstatě nulový. Většina analytiků navíc uznává, že je těžké modelovat dopad obchodní války a podle Schwabu je tak možné, že odhady ještě půjdou dolů v případě, že spory budou eskalovat. Obchodní válka zvyšuje i riziko recese (viz následující graf), což naznačuje rovněž invertovaná výnosová křivka.



Schwab se obává, že se trhy nechaly unést tím, co nyní říká Fed. Dluhopisy dnes implikují, že Fed by měl do konce příštího roku snížit sazby o 100 bazických bodů. Existuje ovšem riziko, že akciový trh bude zklamán v případě, že se ekonomika skutečně zhorší natolik, že bude potřeba vyžadovat takový pokles sazeb. A zklamán může být i ve druhém případě – když Fed k takovému kroku nepřikročí.

Zdroj: Schwab

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688