Patria (Patria Finance)
Komodity  |  25.06.2019 09:16:17

Rozbřesk: Podnikatelé optimismem nehýří, ropa ztrácí a Maďarsko zvedne sazby?

Nejnovější data z ČR a vlastně i z Německa potvrzují dosavadní trend zhoršování podnikatelských nálad. Český podnikatelský sentiment se zhoršuje již téměř pravidelně od podzimu loňského roku a od dřívějšího a rychlejšího propadu mu bránily jen pozitivní výsledky ve stavebnictví zažívající boom vedoucí i k vyšším cenám v tomto odvětví. Pokud bychom se dívali jen na tuzemský průmysl, byl by patrný ústup optimismu daleko dříve, protože započal ještě před tím, než naše ekonomika začala skutečně výrazně šlapat na brzdu.

Nálady v ekonomice se sice zhoršují a indikují další zpomalování ekonomického růstu, avšak na přicházející recesi zatím nevypadají. Celkově tedy sice ne, ale pod povrchem velkých všeobjímajících čísel jsou ta menší, která už tak přesvědčivě nepůsobí. Ukazují například, že třeba v průmyslu panuje velmi špatné očekávání pro další tři měsíce, pokud jde o nové zakázky. V tomto směru je dokonce míra pesimismu srovnatelná s poslední recesí před šesti lety. Současně vzhledem k obchodní orientaci a silnému zastoupení automobilového průmyslu korelují s vývojem v Německu, kde se také podle včera zveřejněných údajů Ifa, nálady a zejména pak očekávání zhoršují.

Podniky ztrácejí svůj již tak nevelký optimismus a hledí do budoucnosti opatrně. Tvrdá čísla jim sice za pravdu zatím nedávají, nicméně jsou z podstaty věci zpožděná o několik měsíců, a tak v mezičase vlastně nic jiného než měkké ukazatele důvěry k dispozici oficiálně ani nejsou. Ty další přijdou už příští týden, kdy budou zveřejněny indexy nákupních manažerů za červen. Nic pozitivního se od nich nejspíše také očekávat nedá. Ochlazení přicházející ze zahraničí česká ekonomika nemůže nepocítit, nicméně může jej kompenzovat silnou domácí investiční a spotřebitelskou poptávkou. Alespoň v tomto směru včerejší průzkumy nedopadly nejhůř, protože důvěra spotřebitelů – byť již není tak vysoká jako dříve, zůstává stále nadprůměrně pozitivní.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Koruna se včera opět vrátila pod hranici 25,60 EUR/CZK a přiblížila se tak na dohled úrovně prognózované centrální bankou. Pro její další směr bude nepochybně důležité, jaký signál vyšle ČNB po zítřejším zasedání bankovní rady. Zda totiž nebude až příliš holubičí ve světle aktuálního dění v zahraničí, aby ještě více posílila očekávání finančních trhů. Ty totiž stále více počítají se snižováním úrokových sazeb, a to už na horizontu jednoho roku. Ačkoliv se žádné činy od zítřejšího zasedání bankovní rady nečekají, mohou to být právě „jen“ slova, která nastaví koruně další směr.

Zahraniční forex
Eurodolar se dále tlačí vzhůru a to navzdory nepřesvědčivým zprávám z eurozóny, resp. z Německa. Nálada v největší evropské ekonomice dál klesá a dostala se na 97,4 bodu - nejnižší hodnoty od konce roku 2014. Je to především kvůli zhoršujícím se očekáváním, na kterých se podepisuje rozjíždějící se obchodní válka mezi USA a Čínou. Proto trh bude i nadále vyhlížet víkendové zasedání G20.

Ve střehu dnes musí být forint, neboť zasedá MNB a podle našeho názoru je šance, že centrální banka zvedne sazby o 10 bazických bodů. Trh s něčím takovým nepočítá a tak by to mohlo být pro forint pozitivní překvapení.

Ropa

Ropa Brent dnes ráno mírně ztrácí navzdory novým americkým sankcím vůči Íránu. Ty míří tentokrát přímo na nejvyšší íránské představitele (včetně ájatolláha Alí Chameneího), čímž dále zpřísňují platný sankční režim. Reakce ze strany Teheránu na sebe zatím nechává čekat, nicméně se zdá, že k případné de-eskalaci napětí vede ještě dlouhá cesta.

Dnes přijde na řadu první důležité číslo tohoto týdne, a to zásoby z dílny Amerického petrolejářského institutu, předskokana zítřejších oficiálních čísel od EIA.

Akcie
Wall Street si v úvodu nového týdne hledala směr. Hlavní index zakončily obchodování smíšeně: Dow Jones +0,05 %; S&P 500 -0,2 %; Nasdaq Comp. -0,3 %. Dařilo se technologickým akciím, zejména pak v sektoru polovodičů. Výše zakončily pondělní obchodování akcie aerolinek, průmyslových podniků nebo necyklické spotřeby. Výjimkou byly akcie Kraft-Heinz, které se po revizi analytiků Guggenheim posunuly o -3 % níže. Na opačné straně spektra se tentokrát umístily sektory zdravotnictví a základních materiálů.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Pá 11:39  COCOA vyskočilo o 5 % po údajích v Severní Americe X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688