TNBiz (TN.cz)
Investice  |  25.06.2019 06:28:29

Ceny za alkohol či jídlo jsou v EU vysoké. Tahle dopadlo Česko

Češi za některé položky platí méně než lidé v ostatních zemích Evropské unie, vyplývá to z nové studie Eurostatu. Jedná se především o jídlo, alkohol nebo nemovitosti. Naopak pošta nebo mobilní operátoři nás stojí hodně. Oproti průměru EU za ně zaplatíme o 1,5 % více. Hůře jsou na tom však lidé na Islandu. Tam zaplatí za některé služby až o 70 % více než ostatní státy v EU.

Statistický úřad Evropské unie Eurostat vydal novou studii, ve které porovnával ceny za jednotlivé služby ve všech členských státech Evropské unie. A Česká republika na tom není tak špatně.

 

Za potraviny - jako je například chleba, zelenina, maso - platíme v obchodech o 16,8 % méně než je průměr Evropské unie. Nejlevněji jídlo pořídíte v Rumunsku, nejvíce za něj dáte pak ve Švýcarsku, a to až o 63,6 %.

 

Cena za alkohol a tabák je u nás levnější o 26,2 %. Nejlépe dopadlo Bulharsko, kde lidé zaplatí o 41,8 % méně oproti EU. Nejhůře jsou na tom Norové. Ti platí až o 26,1 % více. Za oblečení už Češi dají peněz víc, ale jen 0,2 %. Nejdražší mají oblečení na Islandu, a to až o 49,9 % než EU.

 

 

 

Nemovitosti se v Česku podle Eurostatu pohybují na vyšších cenách, avšak stále jsme o 37,3 % pod průměrem EU. Nejdražší bydlení mají ve Švýcarsku, kde lidé zaplatí až o 73,9 % více. Ideální je to pak v Bulharsku, kde lidé platí nejméně ze všech členských států.

 

Co se týče vybavení domácnosti, kam patří například nábytek nebo spotřebiče, jsme na to lépe než třeba Řecko, Německo nebo Litva. Češi zaplatí za vybavení 22,3 % méně než je průměr EU. Hůř jsou na tom Velká Británie, Norsko nebo Lucembursko, kde jsou ceny nejvyšší.

 

Za dopravní prostředky, jako je osobní auto nebo motorka, nemusí Češi tolik utrácet. Dáme za ně totiž o 15,3 % méně než v průměru EU. O hodně lépe jsou na tom Slováci, kteří platí ze všech členských států nejméně. Naopak Dánsko dá až o 40,5 % více.

 

Veřejná doprava je na tom u nás velmi dobře. Jsme v ní totiž předposlední z osmadvaceti států EU, takže platíme až o 52,8 % méně. Lépe pak dopadlo Bulharsko s 52,6 %. Prvenství drží Island, stejně jako u oblečení. Za veřejnou dopravu zaplatí lidé až o 44,5 % více.

 

Drahá je v České republice především komunikace. Mobilní operátoři nebo pošta nás stojí hodně. Oproti průměru EU zaplatíme za tyto služby o 1,5 % více. Za námi se pak umístilo například Německo, Slovensko nebo Polsko, kde jsou komunikacční služby nejlevnější. Nejvíce si za ně pak zaplatí ve Španělsku, Belgii nebo Řecku.

 

 

 

Další položkou ve statistíce je rekreace a kultura. Do ní Eurostat řadí dovolenou, poslech hudby, knihy nebo třeba domácí mazlíčky. Česko patří v této oblasti mezi země, kde jsou ceny levnější. Za rekreaci a kulturu dáme o 28,7 % méně než průměr EU. Nejhůře je na tom Island, kde lidé platí o 64,7 % více.

 

Jako poslední Eurostat vyhodnotil restaurace a ubytování, kam patří i bary, hostely nebo třeba kantýny. Opět jsme zemí, kde jsou tyto služby levnější. Zaplatíme za ně o 37,1 % méně, naopak na Islandu až o 76,1 % více.


Různé mzdy v Evropské unii

 

I když jsou v České republice ceny za výše zmíněné položky nižší než v ostatních zemích EU, důležité je však zdůraznit, že se v členských státech liší mzdy. Na základě toho se pak odvíjí i ceny za různé služby.

 

Průměrně v EU zaměstnanci dostanou za hodinu práce 22,8 eur, což je v přepočtu 585 korun. Oproti tomu Češi dostanou dvakrát méně, a to 233 korun.

 

Nejlépe je na tom Lucembursko, kde si lidé vydělají přes 1100 korun na hodinu. Nejméně pak dostanou Bulhaři, a to 121 korun. Údaje zveřejnil Eurostat v březnu letošního roku.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688