TNBiz (TN.cz)
Práce  |  25.06.2019 06:23:36

Vysoké teploty nás trápí i na pracovišti. Co musí zajistit zaměstnavatel?

Tento týden Česko potrápí tropická vedra, která se vyšplhají až na 35 stupňů. Firmy jsou povinny svým zaměstnancům zajistit vhodné teplotní podmínky - mají tak nárok například na ochranné nápoje nebo bezpečnostní přestávky.

Meteorologové od úterý varují před velmi vysokými teplotami, při kterých hrozí lidem dehydratace a zkolabování, více ve zprávě Počasí v tomto týdnu: Česko zasáhnou tropická vedra. Teploty se přiblíží ke čtyřicítce. Předpověď na víkendNe všichni ale mají to štěstí, aby mohli horka trávit například u vody, anebo v klimatizovaných prostorech. 

České firmy podle zákona musí dbát na zdraví svých zaměstnanců, v tropických teplotách jim proto musí zajistit vhodné podmínky, a to zejména při náročné práci venku a na přímém slunci.

Vysoké teploty dokážou pořádně zavařit i mnohým administrativním pracovníkům. V centrech velkých měst mohou v neklimatizovaných kancelářích teploty vystoupat až na 40 stupňů. Zákon přitom stanovuje, že pokud teplota na pracovišti překročí 34 stupňů, zaměstnavatel musí pracovníkům zajistit ochranné nápoje. 

"Za ochranný nápoj lze považovat i vychlazenou vodu, lepším řešením je ale minerálka, která tělu dodá potřebné látky a navíc je pocitově více osvěžující. Nevhodné jsou naopak slazené limonády, které mohou kvůli vysokému obsahu cukru stav organismu ješte zhoršit," varuje Radim Pektor ze společnosti Preventado, která se zabývá ochranou zdraví na pracovišti.

Tropická vedra nejhůře postihují zaměstnance, kteří pracují na přímém slunci, kde teplota šplhá až k 50 stupňům. Podle české legislativy mají nárok na placené pravidelné bezpečnostní přestávky. Ty jsou nařízené už při překročení 36 stupňů u fyzicky náročných prací - například ve stavebnictví nebo u montážních linek.

Některé firmy místo přestávek volí raději celkové zkrácení pracovní doby, například na šest hodin denně. "Pokud si to nemůže dovolit, doporučujeme posunout směnu do ranních nebo naopak večerních hodin, kdy je teplota nižší," radí Pektor.

"Když ani to není možné, je vhodné zaměstnancům rozvolnit předepsaný dress code, pořídit dostatek ventilátorů a poskytnout například chladící šátky. Praktickým řešením je vysokotlaké rozprašování vody, které ochladí vzduch," doporučuje Pektor.

Mnozí zaměstnanci v létě řeší i opačný problém - v klimatizovaných prostorech je přílišná zima. "Rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou by měl být optimálně 6 stupňů, větší teplotní výkyvy mohou vést k nachlazení. Klimatizace pro práci v kanceláři by měla být podle nařízení vlády v létě nastavena na 24,5 stupňů, pro fyzicky náročnější profese na 23 stupňů," tvrdí Pektor.

 

Pokud firma tyto povinnosti neplní a zaměstnance před horkem nechrání, mohou pracovníci podat stížnost na místní hygienickou stanici nebo inspektorát práce. Zaměstnavateli pak hrozí pokuta až dva miliony korun.

Podívejte se také:
Je horko a musíte pracovat: Na co máte ve vedru nárok?
 
S pitným režimem pomůže zaměstnavatel (MPSV). 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688