Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.06.2019 09:14:57

Rozbřesk: Jednání G20 (spolu)rozhodnou o měnové politice ECB


V tomto týdnu dostane ECB další důležité díly do skládačky, která by měla rozhodnout o nastavení měnové politiky v nejbližších měsících. Kromě další várky podnikatelských nálad a červnové inflace to bude zejména výsledek zasedání G20. Maria Draghiho totiž netrápí pouze slabá čísla z eurozóny: kvůli průmyslové recesi v Německu a klopýtání Itálie počítáme v druhém kvartále s nulovým růstem (mezikvartálně). O poznání větším bolehlavem jsou příčiny špatných hospodářských výsledků a padajících inflačních očekávání. Ty ECB správně spojuje s posledním rozjezdem obchodního válčení mezi USA a Čínou. To je skutečný startér prohlubujících se potíží německého průmyslu a Mario Draghi dokonce důležitost v pátek startujícího setkání G20 vyzdvihl ve svém vystoupení v Sintře.

Zdá se ovšem, že jakýkoliv průlom v zamrzlých obchodních vztazích mezi Čínou a USA by byl v tuto chvíli překvapivý. Čína odmítá jakoukoliv debatu dřív, než USA odstraní poslední sadu cel. Donald Trump naopak trvá na tom, že Čína nejprve implementuje požadovaná opatření a USA pak začnou uvažovat nad odstraněním sankcí. Pokud G20 nic nevyřeší, geopolitická napětí, která ohrožují eurozónu, budou dál spíše sílit. Kromě obchodního válčení USA a Číny se znovu zhoršuje situace na italské politické scéně (i když EK má podle posledních zpráv s Římem větší trpělivost), což nevěstí nic dobrého pro důležitá jednání o nových šéfech Komise i ECB. Navíc na podzim začne být znovu aktuální otázka tvrdého brexitu a začne se “natvrdo” jednat o nové rozpočtové perspektivě. Pokud tedy budou geopolitická rizika a nejistoty dál sužovat největší ekonomiku eurozóny, bude ECB nucena jednat. Na zářijovém zasedání by pak pravděpodobně připadala v úvahu kombinace opatrného snížení sazeb a příprava trhu na eventuální spuštění nového QE…

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna se drží v blízkosti 25,60 EUR/CZK. Holubičí kanonáda z Fedu i z ECB nakonec české měně překvapivě příliš nepomohla. A ani tento týden pravděpodobně nedostane žádný pozitivní impuls od ČNB.

Zahraniční forex

Eurodolar mašíruje na sever a tentokrát není v pozadí jen holubičí Fed. Evropská komise totiž začíná měknout, neboť zřejmě nehodlá spustit sankční proceduru proti Itálii za porušování fiskálních pravidel. Podle nejmenovaných hlasů z EKItálie údajně více času, aby upravila výdaje v souladu s tím, co slíbila (aby dluh k poměru k HDP dále klesal). Na konflikt mezi odcházející EK a vládou v Římě to tedy nevypadá, což je jenom dobře pro euro.

Zatímco ve střední Evropě před blížícím se zasedáním MNB slábne forint, mezi měnami se naopak daří turecké liře. TRY je zjevně spokojena, že opakované volby v Istanbulu vyhrála opozice, která tak již přesvědčivě porazila Erdoganovu stranu.

Ropa

Rostoucí napětí na Blízkém východě, respektive v americko-íránských vztazích, rezonuje ropným trhem a táhne ceny vzhůru. Ropa Brent si tak v minulém týdnu připsala solidních pět procent, zatímco americká WTI dokonce celých deset procent, což představuje nejvýznamnější nárůst od konce roku 2016.

Tento týden navíc slibuje další vyostření vzájemného konfliktu, které budou kvitovat ropní býci. Spojené státy totiž v neděli oznámily zpřísnění už tak tvrdých sankcí vůči Íránu a je otázkou, jak Teherán zareaguje a zda bude situaci dále eskalovat. V hluboké nejistotě pak trhy nechává rovněž plánovány raketový útok na Írán, který byl sice na poslední chvíli zrušen, ale ukazuje na ochotu USA zasáhnout v regionu vojensky.

V neposlední řadě bude ropný trh věnovat pozornost také tradičním týdenních statistikám. V úterý to bude stav zásob od API, na který ve středu navážou čísla od EIA. V pátek týden zakončí aktivita amerických těžařů od agentury Baker Hughes.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 911 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688