Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Dluhopisy  |  23.06.2019 10:31:53

Monumentální týden nejen na akciích, dluhopisech, zlatu, ale i bitcoinu a ropě

 

Finanční trhy zažily vlastně velmi živý týden s řadou zajímavých pohybů či dosažených úrovní. Svou roli výrazně sehrála americká centrální banka. FED totiž po svém pravidelném zasedání vlastně indikoval změnu svého postoje, resp. oproti možnému dalšímu zvyšování úrokových sazeb v tomto roce se naopak zvýšila pravděpodobnost obráceného směrování. Možné další uvolnění monetární politiky navíc zmínila v týdnu i ECB.

Propad výnosu dluhopisů již o 40 %

Dané indikace vyvolaly další tlak na výnosech především amerických státních dluhopisů. Vůbec poprvé od listopadu 2016 došlo u 10 letých k poklesu jejich ročního výnosu i pod úroveň 2 % (1,973 %). Stalo se tak zhruba jen půl roku poté, co se výnos u daných dluhopisů naopak loni v listopadu vyšplhal na dlouhodobá maxima nad 3,2 %.

Kilo zlata již za více než milion

Nízké výnosy u dluhopisů naopak logicky dále přáli ceně zlata. Za trojskou unci (31,103 g) museli investoři po téměř 6 letech znovu platit více než 1 400 USD. V přepočtu tedy přes 31 600 . Nejobchodovanější futures kontrakt se dostal i nad 1 415 USD, nakonec zakončil týden na COMEX lehce nad hranicí 1 400 USD. Za celý týden si tím cena drahého kovu polepšila o více než 4 %.

Pokles cen pohonných hmot u konce?

Dokonce téměř 9 % zisky si v týdnu připsala americká ropa WTI. Srpnový kontrakt zakončil na NYMEX na 57,43 USD, tj. nejvýše od 29. května. Tak výrazný týdenní skok americká ropa předvedla naposledy na přelomu listopadu a prosince v roce 2016. Cena ropy Brent, která je určující pro ceny pohonných hmotEvropě, se v týdnu zvýšila „jen“ o něco přes 5 %. Na ICE srpnový kontrakt zavíral na ceně 65,20 USD. V tomto měsíci se nicméně přitom Brent opakovaně obchodoval i pod hranicí 60 USD. Černému zlatu napomohlo zejména napětí ohledně Íránu a nakonec i oslabování dolaru.

Pokles cen pohonných hmot u domácích čerpacích stanic je tak dle všeho u konce. Současná minima, která lze tradičně vysledovat primárně u cenového lídra trhu Tank-ONO, vlastně vybízejí k doplnění nádrží. Litr Nafty lze na trhu pořídit za 28,90 , Naturalu pak o korunu dráž. Jak zobrazuje náš přehled cen v ČR (více zde), pumpy v průměru prodávají daná paliva o zhruba 3 na litru dráže. Jak řada motoristů může při svých cestách vysledovat, rozdíl mezi nejlevnějšími a nejdražšími čerpacími stanicemi dosahuje na litru téměř 5 .

Akcie na nových maximech

Dle širšího indexu S&P 500 americké akcie dosáhly nového historického maxima. V pátek se index na sotva 40 bodů již přiblížil hranici 3 tisíc bodů. Nakonec zakončil u hranice 2 950 bodů, čímž si v týdnu polepšil o solidních 2,3 %. Trh hledí na očekávané setkání Trumpa se svým čínským protějškem, resp. sází na ukončení „obchodních válek“. Pokud by se optimismus v posledním červnovém týdnu dokázal udržet, daný index by si polepšil v 1. pololetí o téměř 18 %. Lepší výkonnost naposledy zaznamenal před více než 20 lety, resp. v polovině roku 1997, kdy si připsal 19,4 %. Z hlediska výkonnosti v samotném červnu trhy dle indexu větší optimismus vykázaly naposledy v roce 1955.

Hlavních 30 korporací zahrnutých v prestižním indexu DJIA má dokonce našlápnuto k nejlepšímu červnovému výsledku od roku 1938. V pátek indexu k překonání svého historického maxima z loňského 3. října intradenně chybělo zhruba jen 44 bodů.

Bitcoin na růstové vlně

Nejznámější virtuální měna zažívá v posledních týdnech snad nejvýraznější „rally“. Jen za poslední dva měsíce se cena více než zdvojnásobila, když v sobotu se již Bitcoin obchodoval i za více než 11 200 USD. Loni v prosinci jej přitom šlo u „minim“ pořídit i za méně než 3 200 USD.

Na finančních trzích lze zkrátka sledovat zajímavý a vlastně divoký vývoj. Zmiňované pohyby indikují různorodá očekávání investorů a nové výraznější pohyby. Rizik přitom zůstává nemálo, když svou roli může výrazně sehrát zejména prezident Trump. Poslední červnový týden tak dle všeho nebude na trzích „okurkovou sezónou“… Navíc se pomalu přibližuje nová výsledková sezóna. Udržení růstového hospodářského trendu je přitom u korporací výraznou výzvou.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 911 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St 15:43  Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy Fidelity International (Fidelity International)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688