Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  16.08.2002 14:02:04

Akciový trh: Obchodování na pražské burze bylo v tomto týdnu ovlivněno rozsáhlými záplavami, které...

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 16.8.2002

      Pražská burza zatopena

      
  • Obchodování na pražské burze bylo v tomto týdnu ovlivněno rozsáhlými záplavami, které postihly i samotný český akciový trh. Naplno se obchodovalo pouze v pondělí. Hned v úterý bylo obchodování kvůli šířící se vodě zredukováno a posléze i úplně zastaveno, jelikož i pražská burza byla nucena evakuovat svoje prostory. Ve zbytku týdne se neobchodovalo.
  • Očekáváme, že několik příštích týdnů ovlivní trh hlavně vyčíslování škod v podnikové sféře. Pro akcie Unipetrolu by měly být záplavy velice negativním signálem, vzhledem k tomu, že tři jeho dceřinné společnosti Spolana, Kaučuk a Česká rafinérská byly povodněmi přímo zasaženy. Vzhledem k tomu, že mezi společnostmi skupiny Unipetrolu existují velice silné dodavatelsko odběratelské vztahy, dopad záplav na hospodaření holdingu by měl být o to citelnější. I když povodně způsobily výpadky v síti Českého Telecomu, neměly by mít negativní dopad na jeho hospodaření, jelikož společnost je proti těmto událostem pojištěna. Zvýšená potřeba finančních prostředků, poptávka po úvěrech, konverze úspor jak ze strany domácností i podniků by měla paradoxně přispět k lepšímu hospodaření finančních institucí. Očekáváme však, že trh bude spíše ztrácet tlačen očekáváním negativního dopadu povodní na ekonomickou situaci v České republice.


       Telekomunikace


      
  • Nejmladší mobilní operátor Český Mobil oznámil svoje pololetní výsledky hospodaření. Ke konci června využívalo jeho služeb celkem 1,07m klientů a mobilní penetrace v České republice tak dosáhla 78%. Tržby společnosti za prvních šest měsíců dosáhly 96,2m USD (3,3mld ), což představuje nárůst o 78,6%. EBITDA společnosti činila 3,9m USD (129,8m ) ve srovnání se ztrátou 11m USD za stejné období loňského roku.
  • Číslo mobilní penetrace představuje nejvyšší hodnotu zemí střední Evropy. Podle odhadů však přibližně 30% všech uživatelů využívá služby více operátorů, což celkové statistiky zkresluje. Proto tento ukazatel sledujeme pouze okrajově. Za mnohem důležitější považujeme ARPU, které lépe popisují využití potenciálu klientské báze operátorů. Český Mobil se začal výrazněji prosazovat i v segmentu lukrativních podnikových klientů. Pro jeho služby se rozhodly například společnost Contactel nebo Český statistický úřad. Podle našeho názoru se Český Mobil ubírá tržní podíl hlavně T-Mobile (dříve RadioMobil), který má ve svém portfoliu více cenově citlivých klientů. Odliv klientů T-Mobile je negativní pro akcie Českých radiokomunikací.


      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688