Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  20.06.2019 13:52:45

ČEZ: Piráti podávají trestní oznámení, ČEZ na bulharské elektrárně prodělal až 8,5 mld. Kč

Piráti dnes podali trestní oznámení na neznámého pachatele v souvislosti s investicí ČEZu do bulharské elektrárny Varna na Vrchní státní zastupitelství v Praze. Polostátní podnik ČEZ prodělal v Bulharsku obrovské množství prostředků z důvodu značně podezřelého hospodaření a nekompetentního řízení bulharského ČEZu. Bohužel premiér Babiš i ministryně financí Alena Schillerová odmítli Pirátům odpovědět na položené otázky v rámci interpelace či poskytnout jakékoliv bližší informace k této kauze.

„V roce 2006 koupil ČEZ společnost TEC Varna EAD provozující elektrárnu Varna za 5,8 miliardy , do které následně zainvestoval dalších 2,8 miliard . Lze mít oprávněné pochybnosti, zda-li a případně v jaké kvalitě měl ČEZ  zpracovaný podnikatelský plán včetně propočtu návratnosti investice. Dle Pirátů tragický výsledek této investice není způsoben pouhou nedbalostí. V roce 2014 společnost TEC Varna EAD hospodařila dokonce se ztrátou větší jak 1 miliarda . Jako zarážející lze vnímat fakt, že elektrárna Varna byla v roce 2015 odstavena z údajného nesplňování množství znečišťujících látek a prachu a následně v roce 2017 prodaná dětem bývalého bulharského ministra dopravy. Krátce na to se elektrárny zmocnil vlivný zákulisní hráč a politik reprezentující tureckou menšinu - Achmed Dogan s vazbami na Rusko. Za těchto okolností společnost TEC Varna EAD najednou elektrárnu zprovoznila a začala hospodařit se ziskem,” vysvětluje předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

„V říjnu minulého roku jsme upozornili na podezřelé aktivity ČEZu v Bulharsku, zveřejnili řadu dokumentů a požádali premiéra Babiše, aby kauzu prošetřil. Bohužel tuto naši výzvu ignoroval a stejně jako ministryně Alena Schillerová dokonce odmítl odpovědět na položené otázky. Nakonec jsme tedy museli přistoupit k podání trestního oznámení. Pokud by NKÚ mohl kontrolovat ČEZ a smlouvy ČEZu by byly veřejné v registru smluv, tak by k takové situaci nemuselo vůbec dojít. I v tomto kontextu považuji za velký úspěch Pirátů, že v úterý Sněmovnou definitivně prošel náš návrh na zrušení výjimek ČEZu z registru smluv,” komentuje situaci předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Způsobená škoda by se mohla vyšplhat až na 8,5 miliard . Za tuto částku by bylo možné postavit až 60 kilometrů dálnic. Rozhodně se nejedná o důsledek nepříznivých okolností, ale celou řadu podezřelých aktivit, které jsem osobně v Bulharsku analyzoval. Rozhodli jsme se, že trestní oznámení podáme rovněž v bulharštině v hlavním městě Sofii na bulharskou prokuraturu,” komentuje situaci senátor zvolený za Piráty Lukáš Wagenknecht.

Tento případ dokládá i to, že státem ovládané společnosti nutně potřebují kompetentní osoby v dozorčích radách, což požaduje nominační zákon, který prosazují Piráti.


Karolína Sadílková
PR Manager a kontakt pro média

21.06. 14:14  Tak sakra jak to je (danhard)
21.06. 12:24  Tak sakra jak to je (Milan Bürger)
20.06. 16:39  Je to zákeřný útok na Ods :/ (Ladislav Strnad)
20.06. 14:52  Je to zákeřný útok na Ods :/ (Aleš2)






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688