Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  20.06.2019 06:06:20

Lidl a Kaufland díky dohodě s VW nabídne nabíjení elektromobilů

Německá skupina Schwarz, coby vlastník obchodů Lidl a Kaufland, dále míří na motoristy. Poté, co jsme letos v únoru informovali o možnosti koupit si v Německu v Lidlu vůz Fiat 500 (více zde), novinkou bude možnost si u supermarketů v Berlíně také dobít elektromobil. Strategické partnerství v této oblasti totiž nyní skupina Schwarz uzavřela s automobilkou Volkswagen (VW).

Sdílení vozů v Berlíně začíná

Loni v létě Volkswagen prezentoval plán spustit v Berlíně pilotní sdílení elektromobilů pod značkou „WeShare“ (více zde). Příští čtvrtek 27. června by měla být služba slavnostně spuštěna, když zájemci budou mít k dispozici prvotně na 1 500 vozů e-Golf. V počátku příštího roku se k nim má připojit 500 vozů e-up!.

Tyto elektromobily získají exkluzivní právo k nabíjení v nočních hodinách u supermarketů Lidl a Kaufland. U nich totiž v Berlíně díky dohodě s VW vznikne celkem až 140 nabíjecích veřejných míst. Na 60 nabíječek bude do konce roku postupně vybudováno u Lidlu, 10 pak u Kaflandu. U každého budou moci zároveň „tankovat“ dva vozy, když nabíjecí výkon bude činit 50 kW. V režimu „rychlonabíjení“ však vždy tedy jen jeden vůz.

Christian Senger, člen představenstva společnosti Volkswagen Passenger Cars pro digitální automobily a služby, říká: „Supermarkety jsou plnicími stanicemi budoucnosti. Nabíjení při nákupu je ideálním řešením. V průměru stačí u rychlé nabíjecí stanice pouze 45 minut pro dobití vozu e-Golf . Společně s obchody Lidl a Kaufland zlepšujeme možnosti dobíjení pro zákazníky a zejména pro náš vozový park WeShare. Toto je další důsledný krok Volkswagenu v jeho úsilí poskytovat oblastní pokrytí nabíjecími místy na veřejných místech prostřednictvím partnerských dohod.“


Zdroj: VW

Zmínit lze, že Volkswagen ve svých plánech kalkuluje s předpokladem, že v budoucnu asi 50 % nabíjení elektromobilů budou zákazníci provádět doma, 20 % na pracovišti, 5 % na dálnicích a ne méně než 25 % ve veřejných prostorách. Díky nově založené dceřiné společnosti Elli tak Volkswagen začal vybavovat nabíjecími systémy soukromé domy a parkoviště firem. V rámci konsorcia IONITY, ve kterém jsou dále BMW, Daimler a Ford, usiluje o vybudování rychlých dobíjecích stanic na hlavních evropských dálnicích.

Ohledně zmiňovaných připravovaných nabíječek v Berlíně společnosti nijak nespecifikovali poplatky. Oproti současnému stavu mají nicméně přispět k navýšení veřejných nabíjecích stanic v německém hlavním městě o téměř 20 %. Zatímco přes den bude moci dobíjet kdokoliv, v noci, jak již bylo zmiňováno, budou mít přednostní právo sdílené vozy z vozového parku WeShare.

Stejně jako sdílení vozů avizoval Volkswagen rozšířit do dalších velkoměst, nyní indikuje možné rozšíření spolupráce v oblasti nabíječek i se zmiňovanou skupinou Schwarz.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688