Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  19.06.2019 22:19:27

Fed jako holubice s přistřiženými křídly

Americké sazby zůstávají beze změny. Stabilní by měly dle aktualizovaného výhledu Federálního rezervního systému setrvat i po zbytek roku. V tom příštím by naopak měly klesnout o 50 bazických bodů. Fed se zároveň zavázal, že bude pečlivě monitorovat veškeré implikace vycházející z informací ohledně ekonomického výhledu. Cílem měnového výboru je být připraven a jednat tak, aby byla zajištěna udržitelná expanze, silný stav trhu práce a inflace poblíž symetrického cíle na 2 %.

Podle hodnocení Fedu je americký trh práce silný a ekonomická aktivita roste mírným tempem. Spotřeba domácností se oproti začátku roku zvýšila, investice jsou však slabší. Tržní měření inflace kleslo, dlouhodobý výhled jejího očekávaného tempa vycházející z průzkumů se pak změnil jen mírně. Výhledově by se inflace měla zvýšit, avšak o něco pomaleji, a to zejména díky nadále solidnímu růstu a silnému trhu práce.

Aktualizovaná prognóza Fedu ukázala zvýšení výhledu růstu HDP pro rok 2020 z 1,9 % na 2 %. Dále snížení očekávané míry nezaměstnanosti pro 2019 z 3,7 % na 3,6 % a pro 2020 z 3,8 % na 3,7 %. Dolů byl revidován i výhled jádrového indexu výdajů na spotřebu, a to pro letošek z 2 % na 1,8 % a pro příští rok z 2 % na 1,9 %.

Nejistoty nové prognózy dle Fedu zesílily. Je proto potřeba pečlivě sledovat, zda se představený výhled vyplní. Centrální banka je dle vyjádření připravena jednat, přičemž původní zmínka o „opatrnosti“ byla zcela vypuštěna.

Někteří členové měnového výboru s připraveností spojují zvýšenou pravděpodobnost snížení sazeb. Konkrétně osm z nich předpokládá pro letošní rok možnost jednoho až dvou kol osekání úroků, jak ukázal tzv. dot plot graf. Většina se však vyslovila pro úrokovou stabilitu. V roce 2020 by pak mělo dojít na cut o velikosti 50 bazických bodů. Odhadovaná neutrální úroveň sazeb pak byla snížena z 2,8 % na 2,5 %.

Guvernér Fedu Powell během tiskové konference uvedl, že měnový výbor dlouze diskutoval stav globální i domácí ekonomiky, především třecí plochy mezi globálním růstem a obav z eskalace obchodních sporů, stejně tak i finanční podmínky. Na základě toho vznikl závazek pečlivě monitorovat vývoj a být připraven jednat. To zahrnuje nějaký čas a především aktualizovaná data, řekl centrální bankéř.

Klíčové podle Powella je, vybalancovat rizika toho, že centrální banka zasáhne příliš pozdě nebo naopak příliš brzy. To jsou situace, které, jak šéf Fedu řekl, mohou nastat. Proto je potřeba, aby nedošlo na unáhlené kroky vzniklé v reakci na jedno číslo, na jedna data.

Celkově hodnotíme výstup z červnového zasedání Fedu jako mírně holubičí, a to zejména ve srovnání s agresivním očekáváním trhu. Potvrzuje to i pouze mírné oslabení dolaru a lehký růst akcií. Stalo se tak právě z důvodu, že trhy měla ve svých cenách již začleněno očekávání ohledně snížení sazeb a částečně i začátek procesu uvolňování měnové politiky.

Náš výhled prozatím stále pracuje se stabilitou amerických úrokových sazeb po zbytek roku. Pokud by však došlo na zhoršení aktuální ekonomické situace ve smyslu dalšího poklesu inflačních očekávání a vyhrocení obchodních sporů, nevylučujeme možnost preventivního snížení úroků o 25 bazických bodů. Z hlediska času bychom tento krok tipovali nejdřív na září. Pokud však tato situace nenastane, Fed by se podle nás měl dále držet preventivní forward guidance spojenou s připraveností jednat v případě potřeby.

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688