Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.06.2019 14:54:03

Schwab: Devět a půl investičního komentáře pro zbytek roku


Investiční společnost Schwab přichází v polovině roku 2019 s „devíti a půl“ investičními komentáři. První z nich poukazuje na to, že analytici firmy věřili, že trh letos obrátí. Což se také vyplnilo, ovšem ne pouze jednou. Na počátku roku trh posiloval, protože opadaly obavy z recese, nicméně jen proto, aby se později opět vrátily. Následně přišla další rally tažená zejména nadějemi, že Fed v dohledné době sníží sazby. Z pohledu jednotlivých sektorů to znamenalo, že si růstovou štafetu předávaly defenzivní a cyklické sektory a Schwab se domnívá, že ve druhé polovině roku bude vývoj zřejmě podobný.

Ve druhé polovině roku se také podle společnosti nedá čekat, že by došlo k plnému vyřešení obchodních sporů, a to zejména těch, které vedou Spojené státy s Čínou. Tyto tenze přitom již začínají ovlivňovat důvěru v některých oblastech. Je přitom těžké odhadnout, jaké sektory by si v současném prostředí měly vést nejlépe, protože situace se často rychle mění.

Za třetí, trh se podle Schwabu možná příliš spoléhá na snížení sazeb centrální bankou. Nyní konkrétně počítá s tím, že s 90% pravděpodobností půjdou sazby do konce roku dolů dvakrát. To je také zřejmě hlavní důvod pro nedávnou rally. Pokud Fed tato očekávání nenaplní, odnesou to zejména cyklické sektory. A je otázkou, jak moc by případné snížení sazeb skutečně pomohlo v prostředí, v němž jsou dominantním faktorem zmíněné obchodní spory.

Za čtvrté, Schwab poukazuje na to, že spotřebitelská důvěra se stále drží vysoko a trh práce zůstává zdravý. To by mělo dál podporovat ekonomický růst. Zatím tak není pravděpodobné, že by defenzivní tituly získávaly výrazně navrch.

Za páté, vše uvedené vede Schwab k tomu, že zůstává ohledně akcií neutrální, vyšší doporučení má pouze u sektoru zdravotní péče, nižší naopak u telekomunikačních služeb.

Za šesté, Schwab nečeká v krátké době recesi, i když její pravděpodobnost se podle některých modelů zvedá. Příkladem je model The New York Fed, který poklesu ekonomiky v následujících 12 měsících přisuzuje 30% pravděpodobnost.

Za sedmé, Ned Davis Research poukazuje na to, že sektor zboží krátkodobé spotřeby, zdravotní péče a utility si vede 12 měsíců po vypuknutí recese nejlépe. Opak platí o informačních technologiích. Společnost ovšem „povinně“ připomíná, že historické výsledky nejsou garancí budoucího vývoje, i když mohou být dobrým výchozím bodem pro jeho odhad.

Za osmé, obavy by mohl vzbuzovat vývoj na trhu s ropou a mědí. Ceny na nich jsou totiž pod negativním tlakem a to by mohlo představovat známku slábnutí globální ekonomiky. Na druhou stranu by z nižších cen ropy mohli těžit spotřebitelé a podniky.

Za deváté, Schwabem doporučovaný sektor zdravotní péče si v prvním pololetí vedl relativně špatně. Neprospívají mu obavy z toho, že „vláda převezme velkou část tohoto odvětví, ale tyto obavy mohou postupně slábnout“. Minulý měsíc si tak sektor již vedl lépe a podle společnosti má „růstové i defenzivní rysy“.

Onen „půlkomentář“ na závěr se týká voleb naplánovaných na rok 2020. Ty jsou sice vzdáleny více než rok, ale již se o nich začíná hovořit v médiích a nebylo by divu, kdyby na ně začaly reagovat i akcie. Schwab ovšem varuje před přílišnou senzitivitou.

Zdroj: Schwab

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688