Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.06.2019 10:49:39, aktualizováno 23.06.2019 09:03:02

Goldman Sachs: Dejte už ruce pryč od technologií a zejména softwaru


Valuace růstových akcií je vysoko a platí to zejména o softwarových společnostech. Jejich valuační násobky leží totiž podle banky Goldman Sachs nejvýše od technologické bubliny. Její hlavní akciový stratég David Kostin se přitom domnívá, že rostoucí koncentrace firem na trhu a politický odpor k ní zvyšují riziko spojené se zvýšenou regulací. A ta by se mohla projevit na fundamentu firem.

Jak poukazuje CNBC, Goldman Sachs nabízí investorům, kteří by i přes výše uvedené chtěli do sektoru investovat, seznam nejatraktivnějších akcií. Mezi ně banka řadí například společnosti Lululemon Athletica a Advanced Micro Devices. Tedy firmy „s vysokým růstem a maržemi, které ale čelí nižšímu regulačnímu riziku a riziku spojenému s vysokými valuacemi“.

Jinak Goldman Sachs tvrdí, že „je načase odepsat růstové technologické tituly“, na které doléhá právě dvojí riziko regulace a vysokých valuačních násobků. Tyto tituly přitom byly podle CNBC oblíbenci trhu po celé roky, protože nabízely „vysoký růst bez známek zpomalení“. Zejména softwarové společnosti si letos vedly dobře, protože dosahují vysokých marží a byly ušetřeny negativních dopadů obchodních tenzí.

„Valuační prémie u růstových akcií se nachází relativně k historii vysoko, zejména software má nejvyšší násobky od technologické bubliny,“ píše ve své analýze Kostin a svá tvrzení dokládá i následujícím grafem. V něm je vyznačen vývoj mediánu valuačního násobku EV/Sales (hodnoty celé společnosti relativně k tržbám). Tmavě modrá křivka ukazuje násobek u softwarových společností z indexu Russell 3000, světle modrá křivka u celého indexu:



Historie naznačuje, že akcie s nejvyšším násobkem EV/Sales si v delším období obvykle vedou nejhůře. A podle Kostina u nich existuje vyšší riziko, že nedosáhnou na růstová očekávání. CNBC připomíná, že letos si v segmentu softwarových akcií vede nejlépe Microsoft se zisky kolem 30 %. Trhy zatím podle banky nevěnují riziku intenzivnější regulace firem jako Alphabet, Facebook či Amazon větší pozornost, ale z minulosti je podle Kostina jasné, že právní spory a regulace vedou k poklesu cen a valuací firem, kterých se týkají.

Zdroj: CNBC

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688