Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Energie  |  18.06.2019 20:52:15

Energiewende v Německu – Rakousko a Švýcarsko musí řešit nestabilitu dodávek

Jak pokračuje přechod Německa k obnovitelným zdrojům energie, země s ním sousedící pociťují negativní dopady odklonu od zdrojů s „garantovaným“ výkonem, kterými jaderné a uhelné elektrárny bezpochyby jsou. Kromě toho, země jako Švýcarsko a Rakousko, jež uspokojují část své poptávky po elektřině právě z Německa, dnes pociťují růst cen elektřiny v době, kdy výkon obnovitelných zdrojů v Německu klesá.

Švýcarsko a Rakousko, země dovážející elektřinu z Německa, začínají vážně řešit otázku negativního dopadu přechodu Německa k obnovitelným zdrojům energií. Řeč není pouze o zvyšujících se cenách energie, přechodným přetížením sítě, ale také o nedostatku elektrické energie.

Švýcarsko má potíže hlavně v zimě, kdy klesá výkon vodních elektráren

Zatímco Švýcarsko řeší prioritně otázku snížení své závislosti na energii z Německa, a to zejména v době nízkého výkonu svých vodních elektráren, Rakousko se zaměřuje na problematiku vysokého kolísání dodávek energie a její rostoucí ceny.

V případě Švýcarska, problémy se vyskytují zejména v zimním období, kdy se zdejší rozvodná síť potýká s poklesem výkonu vodních elektráren, rostoucí spotřebě a klesajících dodávkách z Německa. Pokračování v přechodu Německa k obnovitelným zdrojům energií tak Švýcarsko vnímá nejen jako riziko růstu cen, ale také riziko nedostatku energie pro tuzemský průmysl, jehož poptávka po elektřině roste několik let v řadě. I ve Švýcarsku se jako řešení nabízí obnovitelné zdroje energií, v první řadě geotermální tepelná čerpadla.

Rakousko se potýká s růstem cen a silnými výkyvy dodávek

I Rakousko musí řešit stabilitu dodávek a ceny energií. V prvním případě, naši jižní sousedé reagují na na opatření České republiky a Polska, které začaly chránit své rozvodné sítě před jednorázovými zvýšenými dodávkami energie z Německa. Pokud jde o ceny, ty v Rakousku stouply na konci loňského roku, kdy vstoupilo v platnost rozdělení cen elektřiny mezi Německem a Rakouskem. Do loňského roku, Rakušané si mohly „užívat“ stejných cen elektřiny jako domácnosti v Německu, a to právě díky tomu, že jimi vyráběná elektřina se obchodovala za stejné ceny jako elektřina vyráběná v Německu. Toto je však již minulostí a dnes se elektřina v Rakousku obchoduje o cca 4 % výše v porovnání s cenou elektřiny v Německu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688