Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  18.06.2019 17:07:53

Největší výrobce kol na světě: Éra Made in China je pryč

Z Číny na domovskou základnu na Tchaj-wanu začal výrobce kol Giant přesouvat svoji výrobu hned, jakmile se loni v září doslechl o hrozbě amerických cel. Největší cyklistická firma na světě je jednou z globálních společností, která v reakci na stále větší obchodní tenze mezi oběma velmocemi upouští od výroby v Číně a přesouvá ji jinam.

“Loni jsem si všimla, že éra Made in China a dodávek do zbytku světa je u konce,” uvedla v rozhovoru s Bloombergem předsedkyně tchajwanského výrobce kol Bonnie Tu. “Když Trump oznámil záměr 25% cel, vzali jsme to vážně. Než zavřel ústa, začali jsme se stěhovat.”

Globální dodavatelský řetězec kontroluje třeba Intel, o diverzifikaci ven z Číny hovoří firma Li & Fung, největší světový dodavatel spotřebního zboží.

Giant na konci loňského roku zavřel jednu továrnu v Číně a většinu zakázek určených pro americký trh přesunul ze země. Společnost, která vyrábí horská, silniční i elektrická kola, už loni v červenci oznámila, že zřizuje továrnu v Maďarsku. Giant má v současnosti jednu továrnu na Tchaj-wanu a jednu v Nizozemsku. V Číně jich má ještě pět.

Akcie společnosti stouply v pondělí o rekordních skoro 10 %, když firma uvedla, že čtvrtinu letošních tržeb by mohla obstarat elektrická kola. V úterý ale titul kolísal mezi zisky a ztrátami. Různými směry šly také obecně asijské trhy, když se chystaly na rozhodnutí americké centrální banky.

Firmy a jejího obratu objednávek směrem od Číny si všimli také investoři. Z makléřských domů sledovaných Bloombergem jich prodávat neradí žádný. Jenom letos její akcie vyrostly o skoro 80 % a pohybují se na nejvyšších hodnotách od roku 2015. Předtím ovšem čtyři roky za sebou klesaly. Za poslední rok se akcie skoro zdvojnásobily, a překonaly tak tchajwanský akciový index Taiex.

Cla zvyšují cenu kol, která se vyrobí v Číně a exportují do USA, v průměru o 100 dolarů oproti těm, která vznikají v bezcelních oblastech, říká Tu. Přestěhování s sebou ale nese vyšší náklady na mzdy i na automatizaci.

K nákladům na relokaci se předsedkyně Tu odmítla podrobněji vyjádřit. Prohlásila ale, že “spodní řádka výsledovky by byla lepší bez americko-čínské obchodní války”. Také proto by se prý Giant nebránil tomu vrátit výrobu do Číny, kdyby si Peking a Washington nakonec dokázaly plácnout. Pokud se Amerika rozhodne „25% cla odstranit, přesuneme produkci zpět do Číny rovnou,” uvedla také.

Zdroj: Bloomberg Foto: giant-bicycles.com

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688