Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
17.06.2019 20:23:34

Počasí: V průběhu týdne se teplota vrátí k 30 °C

 

Na konci víkendu a v pondělí jsme se trochu zchladili. Zvlněná studená fronta přinesla bouřky a ochlazení. Vydrželo ale jen dva dny a od úterý se bude oteplovat. Teploty v nížinách postupně znovu překročí 30 °C. Od středy se přidají díky energii nové bouřky. Zdá se, že denní chod oblačnosti bude provázet celý týden. Ráno skoro jasno, odpoledne nárůst kupovité oblačnosti, místy přeháňky a bouřky, na noc znovu uklidnění situace a vyjasňování. Trochu jako v tropickém podnebném pásu. Ve střední Evropě pokračuje přetlačovaná chladnějšího severozápadu a rozpáleného jihovýchodu. Většinou jsme na straně horkého počasí, které živí jižní proudění z Afriky.

V úterý bude skoro jasno, polojasno, na východě ojediněle přeháňky nebo bouřky při zvětšené oblačnosti. Teploty 25 až 29 °C. Ve středu bude zpočátku skoro jasno polojasno, během dne nárůst kupovité oblačnosti, místy přeháňky a bouřky. Teploty 26 až 30 °C. Ve čtvrtek bude zpočátku skoro jasno, polojasno, postupně nárůst kupovité oblačnosti a místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 28 až 32 °C. Kolem pátku se očekává vyvrcholení vysokých teplot a naděje na další zvlněnou studenou frontu. Její příchod však bude nutné ujasnit. Víkend by pak mohl být chladnější. Na studené frontě by kolem pátku přišly další silné bouřky.

Horkou výheň, jak jsme předesílali, zajišťuje jižní proudění původem z Afriky. Logicky je tedy velké horko i ve Středomoří, kde v dalším období nebudou výjimkou teploty až 40 °C. Teplota moří prudce stoupá a už nyní je pohodlně kolem 24 – 25 °C. V dalším období by měla povyskočit na 27 °C. Nakonec to vypadá na další rok rekordních teplot jak ve střední Evropě, tak na jihu v cíli dovolených. Určitou výhodou budou v novém týdnu prozatím chladnější noci. Chladná rána se ale moc netýkají hlavního města, kde pracuje tepelný ostrov „betonu“.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty