Petr Hanisch (AliaWeb)
Plzeň  |  24.07.1998 09:47:21

Vývoj Investiční fondu obchodu za první pololetí 1998

INVESTIČNÍ FOND OBCHODU, CESTOVNÍHO RUCHU A SLUŽEB, A.S.

jeho vývoj za první pololetí 1998

  1. Vývoj majetku fondu
  2. Vývoj majetku fondu v prvním pololetí byl odrazem vývoje celkové makroekonomické situace poznamenané zpomalením růstu ekonomiky a politickou nestabilitou. Tyto a další faktory se logicky odrazily i na celkově nepříznivém trendu burzy cenných papírů. Při započtení závazku vyplývajícího ze schválené dividendy (50 na akcii) do čistého obchodního jmění lze konstatovat, že i přes mírný pokles čistého obchodního jmění připadajícího na akcii fondu byla celková výkonnost fondu vyšší v porovnání s vývojem indexu PX-50, fond "překonal" trh.

  3. Vývoj skladby portfolia
  4. Prioritním cílem bylo dosažení takové struktury portfolia fondu, která zajistí vyšší stabilitu a současně bude přinášet akcionářům maximální prospěch. Proto bylo nutné navýšit celkově stále nízké zastoupení stabilizujících složek portfolia - dluhopisů a instrumentů peněžního trhu. Tento záměr se daří postupně naplňovat. V průběhu prvního pololetí poklesl podíl akcií na majetku fondu ze 77% na počátku roku na 54% v závěru pololetí. Hlavní obchodní operace na trhu akcií byly prodeje akcií Bižuterie, Hotelu Otava-Patria (prodej s nejvyšší realizací zisku v prvním pololetí), dalších menších hotelových společností (C.I.T., Hotel Palcát, HSC), Janky Radotín, lesních společností, Plzeňského prazdroje, Severočeských dolů, Severočeských tepláren, Veby. Tyto prodeje vedly k finálnímu oproštění se vazby fondu na firmy z oboru obchodu a cestovního ruchu, neboť tento záměr neposkytoval akcionářům očekávaný přínos. Na druhé straně fond posílil svůj majetkový podíl v Biocelu Paskov, Komerční bance, Unipetrolu, Žďasu a dalších společnostech, u nichž lze předpokládat budoucí vyšší dividendovou orientaci či kapitálový výnos nebo které budou prodány v balíku za vyšší ceny.

    Na obligačním trhu fond posiloval svůj majetkový vliv v obligacích s variabilní kupónovou úrokovou sazbou vázanou na vývoj mezibankovního trhu - Konsolidační bance, Komerční bance. Zastoupení dluhopisů vzrostlo v průběhu prvního pololetí z počátečních 7% na téměř 24% aktiv fondu. Fond také průběžně realizoval operace na trhu Buy-Sell obligací, který je považován za vhodnou alternativu k dočasnému uložení disponibilních prostředků. Při srovnatelném riziku byl výnos v průměru o 150 až 200 bodů vyšší než výnos dosažitelný z investování volných peněz na termínované vklady.

    Celková míra zainvestování na zahraničních kapitálových trzích činí v přepočtu cca 46 mil. (cca 6% aktiv), z toho v přepočtu 10 mil. tvoří zahraniční portfolio cenných papírů a zbylou část 2 mil. DEM.

  5. Hospodářský výsledek fondu

Hospodářské výsledky fondu jsou vysoce příznivé, a překračují plánované ukazatele přijatého obchodního plánu. Hospodářský výsledek k 30. 6. dosahuje výše 58 909 tis. . Rozpracované obchodní případy by měly vést k dalšímu posílení zisku fondu i k růstu hodnoty dosahovaného čistého obchodního jmění. Cílem roku je zhodnocení prostředků vyšší než bude činit zhodnocení indexového portfolia.

Lze očekávat, že představenstvo fondu navrhne na příští valné hromadě opět výplatu dividendy minimálně na úrovni schválené dividendy za rok 1997. Současně je záměrem představenstva navrhnout valné hromadě v příštím roce přeměnu Investičního fondu obchodu, cestovního ruchu a služeb, a.s., na otevřený podílový fond s termínem otevření v průběhu roku 2000. Lze očekávat, že současně bude přistoupeno ke sloučení s jinými fondy s cílem vytvořit kapitálově ještě silnější fond.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Plzeň:

07.09.1999  PŘEDBĚŽNÁ INFORMACE RM-SPoř.č.: I –173/1999 Ing. Jaroslav Šírek (RM-Systém a.s.)
18.08.1999  Prazdroj prodává pivovar Ing. Čestmír Němec (ČEKIA, a.s.)
02.07.1999  PŘEDBĚŽNÁ INFORMACE RM-S Poř.č.: I –128/1999 Petr Hanisch (AliaWeb)
05.05.1999  PŘEDBĚŽNÁ INFORMACE RM-S Poř.č.: I –86/1999 Ing. Jaroslav Šírek (RM-Systém a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688