TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.06.2019 07:28:00

Počasí v ČR: Ulice pod vodou i sesuvy půdy. Česko sčítá škody po bouřkách

Zatopené ulice, zaplavené domy i sklepy, poškozené auta, sesuvy půdy a polámané stromy. To vše a mnoho dalších věcí zvládly napáchat bouřky, které se ve čtvrtek přehnaly přes východ republiky. Jen olomoučtí hasiči vyjížděli 144krát, situace byla obtížná i v dalších krajích. Také krupobití způsobilo milionové škody na autech, jen na Karlovarsku stovky případů

Krušnou noc mají za sebou lidé v Humpolci. Kanalizace tam nestihla pobrat silný přívalový déšť a voda zatopila panelový dům. Zdroj: FTV Prima

Meteorologové varovali před velmi silnými bouřkami a jejich obavy se naneštěstí naplnily. Už ve čtvrtek kolem druhé hodiny se objevily první bouřky na Jesenicku a velmi rychle postupovaly do širokého okolí.

Nejhůře byl zasažen Olomoucký kraj. Na Šumpersku desítky hasičů zasahovaly téměř do půlnoci. Kvůli silnému dešti se velmi rychle rozlily menší toky, voda naštěstí opět velmi rychle odtekla, hasiči odklízeli naplaveniny a čerpali vodu ze sklepů.

"Přímo v Šumperku hasiči vypomohli v nemocnici s odčerpáním vody ze suterénních prostor transfúzní stanice. Na Jesenické ulici ve hluboké vodě zajelo vozidlo s řidičem do hluboké vody. V Lesnici voda uvolnila větší část svahu s hrozícím nebezpečím zasypáním nedalekého domu, obyvatelé byli evakuováni. Hasiči provedli nutná bezpečnostní opatřením, nicméně stav v ranních hodinách posoudí přizvaný statik. V Sudkově voda zaplavila místní kostel," shrnul mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Předpokládá se, že budou hasiči vyjíždět k zatopeným sklepům i v pátek ráno.

Větší počet výjezdů hlásili hasiči na Prostějovsku. Nejvíce postiženými oblastmi počtem dosahující téměř pěti desítek událostí byly obce a města Němčice nad Hanou, Pavlovice u Kojetína, Nezamyslice, Klenovice na Hané, Tvorovice, Brodek u Prostějova, Dobromilice, Víceměřice, Dřevnovice a samotný Prostějov.

"Optikou zatopených domů lze hovořit o největším počtu jednotek k pomoci v Němčicích nad Hanou a Tvorovicích. Hasiči zde prakticky do brzkých ranních hodin řešili odčerpávání vody, stavbu protipovodňových hrází s pytlů s pískem. V Němčicích nad Hanou zasedla také povodňová komise," zhodnotil Hošák.

Silně bylo zasaženo také Prostějovsko, nejhůře to schytal Kojetín a jeho okolí. Menší potoky se zde velmi rychle rozvodnily, došlo k zatopení několika objektů. "Nejvíce zásahů v podobě čerpání jsme zde řešili v Kojetíně, Uhřičicích, Polkovicích, Býškovicích, ve Stříbrnici a dalších obcí v okolí. V Brodku u Přerova došlo k zatopení železničního podjezdu," sdělil Hošák.

Jen olomoučtí hasiči k vyjížděli ve spojitosti s bouřkami 144krát, počet výjezdů se navíc podle mluvčího výrazně navýší, jelikož kontroly za denního světla odhalí další následky prudkých bouří.

 

Ve Zlínském kraji vyjížděli hasiči do 22:45 celkem 29krát, z toho 15 výjezdů bylo kvůli čerpání vody ze zatopených prostor a 14krát vyjeli hasiči kvůli popadaným stromům. V Moravskoslezském kraji vyjeli hasiči nejméně 16krát, v Jihomoravském kraji 26krát. Celkem tak hasiči vyjeli k nejméně 215 případům, číslo se navíc bude během pátku zvyšovat.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688