Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  13.06.2019 22:48:11

13. června: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech se ve čtvrtek odrazily od dvou předcházejících ztrátových seancí a uzavřely v plusu, když dění na trzích ovlivnil výrazný růst cen ropy. Investoři ale zůstávají obezřetní kvůli obavám z negativních důsledků obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou.

Index Dow vzrostl o 0,39 % na 26 106,77 bodu, širší benchmark S&P 500 zpevnil o 0,41 % na 2 891,64 bodu a index Nasdaq Composite stoupl o 0,57 % na 7 837,13 bodu. Index volatility VIX klesl o 0,57 % na 15,82 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o tři bazické body na 2,09 %.

V zelených číslech uzavřely všechny hlavní sektory s výjimkou sektoru zdravotní péče, který ztratil 0,25 %. Nejvyšší zisk zaznamenalo energetické odvětí, jež posílilo o 1,15 %, a zhruba procento si připsal také sektor telekomunikačních služeb.

V pozitivním pásmu se pohybovala i většina digitálních měn. Bitcoin kolem 22.00 SELČ podle serveru coinmarketcap.com rostl o 1,1 % na 8 230,3 USD, ethereum posilovalo o procento na 259,4 USD.

Energetické společnosti těžily z výrazného růstu cen ropy, které ve čtvrtek stouply o více než dvě procenta. Reagovaly tak na incident v blízkosti strategicky významného Hormuzského průlivu, kde se dva ropné tankery zřejmě staly terčem útoku. Akcie americké ropné společnosti ExxonMobil posílily zhruba o 0,9 % a akcie konkurenta Chevron vzrostly o 0,6 %.

Na devizovém trhu se kurz amerického dolaru vůči euru držel bez větších změn. Investoři jsou opatrní a čekají na výsledky blížícího se zasedání americké centrální banky a summitu skupiny zemí G20.

Předpokládá se, že Fed na zasedání v příštím týdnu ponechá svou měnovou politiku beze změny. Investoři však budou pozorně sledovat, zda americká centrální banka nenaznačí možné snížení úrokových sazeb na červencovém zasedání.

Koncem června se sejdou v Japonsku představitelé skupiny zemí G20. Investory zajímá, zda se Spojeným státům a Číně v rámci tohoto summitu podaří obnovit obchodní rozhovory.

Americký prezident Donald Trump tento týden pohrozil okamžitým zavedením cel na další čínské zboží v případě, že by se s ním jeho čínský protějšek Si Ťin-pching na summitu G20 nesetkal.

Další článek: Které akciové trhy (ne)nabízejí atraktivní dividendy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688