Inspektoři našli tisíce závadných potravin. Tyto se šidily nejčastěji
Přes tři a půl tisíce nevyhovujících šarží potravin a dalších výrobků odhalili vloni inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v roce 2018. Nejčastěji byly v nevyhovující kvalitě cukrovinky, med, víno, masné výrobky, mléčné výrobky a ovoce. Mezi českými potravinami našli inspektoři nejmenší podíl závadných, naopak největší byl mezi těmi dováženými ze států mimo Evropskou unii.
Podle výroční zprávy, kterou SZPI zveřejnila ve čtvrtek, provedli inspektoři v loňském roce 43 401 kontrol v provozovnách potravinářských podniků. V rámci kontrol našli 3 514 šarží nevyhovujících potravin a dalších výrobků, drtivou většinu z toho přímo na pultech obchodů.
"Mezi nejproblematičtější komodity z hlediska kontrolních výsledků patřil med (46,3 % nevyhovujících šarží z hodnocených), masné výrobky (19 %), víno (23,9 %), čerstvé ovoce (16,9 %), mléčné výrobky (18,3 %), skořápkové plody (28,2 %) a doplňky stravy (14 %)," uvedl mluvčí Radoslav Pospíchal. Ze zveřejněné výroční zprávy vyplývá, že ještě větší podíl nevyhovujících šarží zachytili inspektoři u čokolády a cukrovinek (53,9 %).
Nejpoctivějšími potravinami byly ty české, u nichž inspektoři zjistili jen 13 % nevyhovujících šarží. U potravin ze zemí EU to bylo 16,9 % a u těch ze třetích zemí to byla celá čtvrtina.
Vloni se při kontrolách provozoven inspektoři zvlášť zaměřili na ty, které prodávají kebab a gyros. Ve výroční zprávě upozorňují, že při tom vycházeli z informací ze zahraničí a z vlastních zkušeností. "Bezpečná příprava této potraviny je hygienicky velmi náročná a současně i pestrost použitých surovin dává možnost zaměnit deklarovanou surovinu alespoň z části za jinou, zpravidla výrazně levnější," vysvětlují inspektoři, proč se zaměřili na kebaby a gyrosy.
Ze sedmi kontrolovaných vzorků bylo pět vyhodnoceno jako závadné. V kebabech z hovězího a telecího masa totiž našli kontroloři i kuřecí a krůtí maso. Z 21 kontrolovaných provozoven zjistili u pěti porušení hygienických pravidel.
Inspektoři se také podívali na to, co používají restaurace a fast foody ke smažení. Provedli kontroly v 77 provozovnách, více než pětina (21,5 %) z 93 vzorků fritovacích olejů byla ale vyhodnocena jako potravina nevhodná k lidské spotřebě
Potěšující jsou ovšem výsledky kontroly programu Ovoce a zelenina do škol. Z 35 vzorků, které při kontrolách inspektoři odebrali, nebyl ani jeden závadný. Kompletní zprávu SZPI najdete ZDE.
TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.
Poslední zprávy z rubriky Z domova:
Přečtěte si také:
Prezentace
18.04.2024 Daňové přiznání lidem provětralo peněženky....
15.04.2024 Kam půjdou úrokové sazby? Aktuální přehled...
15.04.2024 Zabouchnuté dveře vyřeší zámečník od pojišťovny...
Okénko investora
Mgr. Timur Barotov, BHS
Petr Lajsek, Purple Trading
Miroslav Novák, AKCENTA
Spotřebitelská inflace v eurozóně odeznívá, pro služby to však úplně neplatí
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Michal Brothánek, AVANT IS
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Ali Daylami, BITmarkets
Bitcoin stanovil nové historické maximum – Je už na nákup pozdě?
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz