Patria (Patria Finance)
Podnikání  |  13.06.2019 12:39:28

České firmy akceptují delší dobu splatnosti, než je průměr v EU

České firmy jsou ohledně tolerance pozdní splatnosti faktur vysoko nad průměrem EU. Na 88 procent dotázaných tuzemských společností uvedlo, že již někdy akceptovaly delší dobu splatnosti, než jaká by jim vyhovovala. V EU to bylo 58 procent podniků. Vyplynulo to z Evropského reportu o platbách společností Intrum ve 29 evropských zemích, jehož se zúčastnilo 11.856 firem. Intrum je evropským lídrem poskytování služeb správy pohledávek.

Pro většinu firem znamenají pozdní platby nemalý problém. Schopnost předpovídat peněžní toky je pro každou společnost zásadní, neboť finanční stabilita je základním předpokladem růstu.

Celkem 57 procent českých firem potvrdilo, že delší dobu splatnosti akceptovaly od velké nebo nadnárodní společnosti, 60 procent od malého nebo středního podniku a 31 procent z veřejného sektoru.

"Průzkum v ČR zcela potvrdil trend posledních tří let s výrazně nadprůměrnou tolerancí dlouhých dob splatnosti odběratelských faktur, jde o jednu z nejvyšších hodnot v Evropě. Hlavním důvodem je naprosto neférové využívání příznivé tržní situace zejména ze strany větších firem nebo veřejných institucí, protože dodavatelé v obavě ztráty obchodní příležitosti raději akceptují delší doby splatnosti svých faktur," uvedl výkonný ředitel Intra Karol Jurák.

Pozdní úhrady faktur může dostat firmy do potíží. Chybějící kapitál znemožní společnostem například zaměstnat novou pracovní sílu, expandovat do zahraničí a v některých případech může znamenat i existenční hrozbu firmy samotné. Pozdní platby musí aktuálně řešit 70 procent českých firem. Toto číslo je o 19 bodů nad evropským průměrem. Alarmující je navíc fakt, že 72 procent českých firem uvedlo, že platba byla opožděná záměrně, podle 68 procent byly příčinou finanční potíže dlužníků a podle 43 procent administrativní neefektivita zákazníků.

Komplikace způsobené pozdními platbami a blížící se hospodářská recese nutí firmy k úvahám o preventivních opatřeních. Nejčastěji, v 66 procentech případů, by se české firmy na hospodářský pokles připravily především snížením svých výdajů. O něco více než třetina společností by jako první variantu zvolila obezřetnější přístup k zadlužování a 32 procent určení obzvláště ohrožených oblastí svého podnikání. Obliba těchto opatření se v případě českých firem pohybuje nad průměrem EU, kde snížit výdaje plánuje 45 procent firem a opatrnější zadlužování 36 procent.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

Út 15:00  Změna ve vedení skupiny Swiss Re OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Út 14:48  Rozsah cenové regulace (16.4.2024) MF ČR (Ministerstvo financí ČR)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688