Olívia Lacenová (xPartners)
Okénko investora  |  13.06.2019 09:52:02

Grafen může vést k revoluci v akumulaci energie


Světový energetický průmysl spolu s rostoucím počtem automobilů na elektrický pohon, e-kol, smartphonů a vývojem solární energie tlačí technologie baterií do dříve nemyslitelných řešení. Posledních 25 let se drží na čele lithium-iontová baterie, která dokáže vtěsnat velké množství energie v malém prostoru. Podle výzkumné společnosti CCS Insight lithium-iontové baterie a související technologie nabíjení dosahují svých limitů, a vytvořila se tak potřeba hledat alternativní technologie. Jednou z nich je napájecí jednotka založená na grafenu.

Samsung v říjnu 2018 dokončil vývoj takzvaných grafenových baterií a předpokládá se, že do mobilních telefonů by se mohly dostat již v průběhu tohoto roku. Jelikož lithiové baterie již několik let narážejí na energetické limity, jejich vývoj se nezadržitelně zpomaluje. Nové grafenové baterie od známého výrobce telefonů, jejichž technologie je založena na "kuličce", mají mít až o 45 procent vyšší kapacitu a dobíjet se 5-krát rychleji než klasické lithiové.

Další výhodou grafenu je, že materiál stárne pomaleji než lithium a baterie jsou lehčí. Baterie mají 100násobně lepší elektrickou vodivost než měď a elektrony se přes grafen pohybují 140-krát rychleji než prostřednictvím silikonu.

Při zavedení masové výroby budou grafenové akumulátory levnější na výrobu, bezpečnější a ekologičtější než jejich předchůdce, protože při případném selhání kontrolních mechanismů nevzplanou. Časové, finanční a výzkumné úsilí se momentálně zaměřuje na konkrétní aplikace s cílem urychlit růst trhu s grafenem. Podle předběžných údajů ze Statista.com dosáhl jen v USA v roce 2016 hodnotu 9,1 milionu USD a předpokládá se, že do roku 2024 to bude 58,9 milionu USD. Globální trh s grafenem by podle výsledků studie se stejnojmenným názvem z roku 2017 mohl do roku 2025 dosáhnout hodnoty miliardy USD.

„Masových příchod grafenu na trh energetiky je signálem pro další zatraktivnění solární energetiky, která se stále více propojuje s akumulací,“ uvedl Marc Sottana, manažer projektu Battery Energy Storage ve skupině Solek, která je významným investorem do fotovoltaiky a soběstačných systémů dodávky energie z obnovitelných zdrojů. „Očekáváme, že se světový trh akumulace každý rok  zdvojnásobí.“

Grafen je základní součástí grafitu, jehož globální cena se odvíjí na základě velikosti vloček a jejich čistoty. Očekává se, že cena velkých grafitových vloček do roku 2020 dosáhne 1 165 dolarů za metrickou tunu.

Spolu s rozšířením využitelnosti grafenu roste podle analýzy xPartners i zájem investorů o společnosti zabývající se jeho výrobou či zpracováním. Například akcie australské společnosti First Graphene Limited vzrostly od ledna letošního roku o 59 procent a momentálně se pohybují na hodnotě 0,27 AUD (0,19 USD). Naopak akcie japonské společnosti Showa Denko KK, která je lídrem v tomto segmentu, od začátku roku klesly, ale za poslední tři roky si připsaly celkově 226 procent a momentálně se nacházejí na hodnotě 3 140 JPY (29,3 USD).

Olívia Lacenová

Hlavní Analytik xPartners

Ve světě finančních trhů začínala na oddělení sales, kde se věnovala klientům obchodujícím prostřednictvím CFD certifikátů. Fascinoval ji zejména svět akcií a komodit, kterým se chtěla věnovat podrobněji. Rok a půl strávila psaním odborných článků na tuto tématiku v redakci Hospodářských novin. Momentálně se zabývá analytickou činností, kde se věnuje hlavně trhům s komoditami a vývoji drahých kovů, které ve fyzické podobě považuje za nejlepší formu zajištění majetku proti nejistotě.



xPartners - Investiční služby

xPartners

Doba je dynamická a nabízí inovativní investiční příležitosti. Proto jsme tu my, mezinárodní společnost poskytující spolehlivé a bezpečné investiční služby po celém světě včetně České republiky - s lokální podporou v rodném jazyce a propracovaným systémem vzdělávání.

Více informací na: https://www.xpartners.com


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:37  Inflace se drží na cíli Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
08.04.2024  Stavebnictví roste díky inženýrským stavbám Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688