Komodity  |  13.06.2019 09:29:52

Blíží se hlavní motoristická sezóna… a pohonné hmoty poprvé za čtyři měsíce viditelně zlevňují

Letos se v Česku, tak jako v mnoha uplynulých letech, nenaplní zažitá představa motoristů, že před letní sezónou čerpací stanice šponují své ceny. Ostrý konkurenční boj mezi nimi, který je pro Česko charakteristický, jim v tom zabrání, stejně jako eskalace obchodního válčení amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Ceny pohonných hmot v ČR se v uplynulém týdnu po čtyřech měsících prakticky nepřetržitého vzestupu citelně snížily. Za poslední týden zlevnil benzín Natural 95 o čtrnáct haléřů na 33,55 koruny za litr, zatímco nafta zlevnila o sedmnáct haléřů na 32,53 koruny za litr. Letošní letní motoristická sezóna žádné nepříznivé cenové „šoky“ tuzemským řidičům nepřinese.  Naopak pravděpodobnější je, že ceny pohonných hmot budou během léta u nás, ale i ve vyhledávaných turistických oblastech sousedních zemí či států typu Chorvatska či Itálie dále klesat.

Cena ropy Brent se od začátku června drží v pásmu od 60 do 62 dolarů za barel. V červnu se tedy obchoduje zhruba o sedmnáct procent levněji v porovnání se svými letošními maximy ze sklonku dubna. Právě zejména květnový cenový pokles ropy se nyní s tradičním zpožděním několika týdnů promítá do zlevňování pohonných hmot v ČR. Poklesu cen pohonných hmot nahrává také vyřešení situace se znečištěnou ropou v ropovodu Družba. Do České republiky již od předminulého týdne proudí ropovodem neznečištěná ropa. Právě kontaminace ropy v Družbě a nutné odstavení dodávek se v uplynulých týdnech staly firmám v českém dodavatelském řetězci ropných produktů záminkou k navyšování marží.

Cena ropy na světových trzích klesla zejména z důvodu eskalace obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou. Aktuálně situaci nepomáhá stupňování rétoriky USA vůči projektu plynovodu Nord Stream 2. V krajním případě mohou Spojené státy uvalit sankce či cla na německé firmy či Německo jako takové, což by dále ochromilo mezinárodní obchod a dále stáhlo ceny ropy níže. Trhy neuklidňuje ani navýšené riziko takzvaného tvrdého brexitu.

To vše zvyšuje nejistotu ohledně investic a celosvětově podvazuje ekonomickou aktivitu, a tedy i poptávku po ropě. Tento tlak na pokles poptávky je tak silný, že převažuje tlak na nabídkové straně, spočívající ve výpadku dodávek z Íránu, Ruska či Venezuely. Převažuje i rostoucí pravděpodobnost snížení úrokových sazeb americké centrální banky již v letošním roce. Světový trh je navíc zaplavován stále větším objemem americké břidličné ropy, což pomáhá zesilovat tlak na pokles cen ropných produktů.

Kartel OPEC a další klíčoví těžaři v čele s Ruskem přitom nevykazují přílišnou jednotu ve věci dalšího postupu. Kartel se schází koncem června ve Vídni a Saúdská Arábie bude plédovat za pokračování současného omezování těžby, jež platí od počátku roku. Ruská strana se naopak vyjadřuje v tom smyslu, že omezováním těžby tradiční těžaři přepouštějí část tržního podílu právě americkým břidličným těžařům. Je proto možné, že Rusko na vídeňském zasedání OPEC a další tradičních těžařů již nezvedne ruku pro omezování těžby, případně jen v menším rozsahu. To by jen umocnilo tlak na pokles cen ropy na světových trzích a pohonných hmot v ČR.

Kromě eskalace obchodních válek, nejednoty OPEC a Ruska a rostoucí produkce amerických břidličných těžařů přispěje k poklesu cen pohonných hmot v ČR v příštích týdnech také ta skutečnost, že ustalo slábnutí koruny vůči dolaru, které zvyšovalo korunovou cenu barelu ropy. Koruna od konce května zpevnila vůči dolaru o 2,5 procenta, neboť tuzemská ekonomika vykazuje stále solidní výsledky, například v oblasti mzdového růstu, zatímco v USA, jak je zmíněno, roste pravděpodobnost již celkem brzkého snížení základní úrokové sazby – bylo by to první takové snížení od roku 2008. Koruna od konce května zpevnila z kurzu kolem 23,20 na současnou úroveň kolem 22,60 koruny za dolar.

V příštím týdnu lze tedy v ČR očekávat další pokles cen pohonných hmot, navzdory blížící se vrcholné motoristické sezóně, a to v rozsahu od deseti haléřů do dvaceti haléřů na litr. Pokles cen by pak měl pokračovat i na přelomu června a července. Záležet bude ovšem také na výsledku zmíněného jednání OPEC a dalších těžařů ve Vídni a na výsledku jednání skupiny zemí G20. To se koncem května uskuteční v Japonsku a přítomni budou vedle jiných státníků americký, čínský i ruský prezident.  

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, CZECH FUND

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.03.2024Pohonné hmoty začnou zlevňovat. Víme kdy! Petr Lajsek (Purple Trading)
07.02.2024Kdy začnou pohonné hmoty zlevňovat? Petr Lajsek (Purple Trading)
15.11.2023Pohonné hmoty začínají zlevňovat. Kam až padne cena? Petr Lajsek (Purple Trading)
18.10.2023Pohonné hmoty dále zlevňují. Jak dlouho trend vydrží? Petr Lajsek (Purple Trading)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688