Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.06.2019 09:23:48

Rozbřesk: Lagardová a Draghi varují před zranitelností Česka

Šéf ECB Mario Draghi a šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardová vyslali včera společné varování: obchodní války výrazně ohrožují globální růst a jako první “na ráně” jsou země střední a východní Evropy, včetně Česka. Lagardová dokonce specificky zmiňovala Českou republiku jako příklad ekonomiky, která je na otevřeném globálním obchodě životně závislá. Podle MMF patří i proto Česko v Evropě k nejzranitelnějším vůči eventuálnímu zavádění cel na vývoz aut do USA. To potvrzují i naše analýzy.

Vývoz aut do USA je sice sám o sobě malý. V Česku ale řada odvětví i mimo automobilky dodává vstupy zahraničním výrobcům vyvážejícím auta do USA. Proto jsou sice samotné domácí automobilky vůči zavádění amerických cel relativně imunní (13. nejhorší dopad v EU), celá ekonomika ale nakonec překvapivě méně - čtvrtý nejhorší dopad v EU po Německu, Maďarsku a Slovensku.

I kdyby se nakonec žádná cla na evropská auta nezaváděla, neznamená to, že je Česko mimo nebezpečí. Ba naopak. Tou největší hrozbou je podle našich zátěžových scénářů prudší zpomalení Německa. To nese již dnes z velkých ekonomik nejhůře globální válčení Ameriky a Číny, které se promítá do zpomalování globálního obchodu a investic. Se skoro polovičním podílem exportů na HDP v Německu (v USA je to jen desetina) není divu. Stačí tedy, pokud se bude dál prohlubovat spor mezi USA a Čínou a německý průmysl bude mít problém dostat se ze současné recese. Čím delší negativní šok, tím menší pravděpodobnost, že ho Němci ustojí a domácí útraty vykompenzují slabý výkon exportně zaměřeného průmyslu. To by byl pro Česko o poznání větší problém než samotná cla na vývoz aut do USA.

TRHY
CZK a dluhopisy

Česká koruna proplula pod 25,60 poprvé od dubna tohoto roku. Letos se tam ovšem nikdy na dlouho “neohřála”. Je třeba si uvědomit, že i tentokrát je úleva především dílem slabšího dolaru a nemusí mít dlouhého trvání. Uvidíme, co se sázkami na pokles amerických sazeb udělá zasedání Fedu příští týden.

Zahraniční forex
Americká spotřebitelská inflace byla v květnu nižší než se čekalo (1,8 % meziročně), což trh dále utvrdilo, že Fed brzy zahájí cestu snižování úrokových sazeb. To samozřejmě dolaru nemusí prospívat, avšak v paritě s eurem americká měna nakonec včera lehce zpevnila. To, co euru mohlo ublížit, byly pohrůžky amerického prezidenta Trumpa vůči evropským (převážně německým) firmám, že je bude sankcionovat za zapojení do kontroverzního ruského plynovodu Nord Stream 2. Dodejme, že Trump jednal včera s polským prezidentem Dudou, přičemž Polsku přislíbil trvalé umístění amerických vojáků, kteří budou částečně přemístěni právě z Německa. Taková slova se možná nelíbí euru, zato zlotý je s nimi evidentně spokojen.

Výhledově je potenciálně nebezpečné pro euro dosažení smíru v italské vládní koalici, která se nyní může soustředit na implementaci rozpočtové expanze, za kterou ji Brusel hodlá penalizovat. To by mohlo tlačit rizikové prémie u italského vládního dluhu opět výše.

Ropa
Ropa si připisuje další těžké ztráty, když se včera její cena propadla o 4 % až pod hranici 60 USD/barel. Takto výrazný pokles má na svědomí překvapivý nárůst zásob surové ropy ve Spojených státech (+2,2 mil. barelů). Celkově jsou americké zásoby nejvyšší od července 2017 a pohodlně nad pětiletým průměrem, který je jednou z metrik, jimž věnuje zvýšenou pozornost OPEC.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688