Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.06.2019 05:58:22

Američtí finanční šéfové se chystají na recesi v příštím roce


Pokud jde o to, kdy skončí ojedinělá epocha amerického hospodářského růstu, mají finanční ředitelé amerických firem jasno. Nejdelší hospodářská expanze v moderních dějinách Spojených států by do voleb v roce 2020 mohla být minulostí.

Skoro polovina (48,1 %) CFO ve Spojených státech se domnívá, do poloviny příštího roku bude ekonomika USA v recesi. Průzkum Duke University/CFO Global Business Outlook také ukázal, že na to, že recese přijde do konce roku 2020, se připravuje 69 % finančních ředitelů.

Podle Johna Grahama z Duke University jsou si finanční ředitelé příchodem recese v roce 2020 jistější kvůli paralyzujícím následkům hospodářské a politické nejistoty na podnikání. Firmy mohou uprostřed nejistoty zastavit výdaje a přijímání nových lidí. „Mohlo by se z toho stát sebenaplňující se proroctví,“ uvedl Graham podle CNN.

Hospodářská expanze oslaví příští měsíc narozeniny a bude nejdelší v americké historii. Překoná tím i boom z let 1991-2001, pro který byl charakteristický internet a prohlubující se globalizace.

Ekonomika USA rostla loni o 2,6 % a banka Nomura předpokládá, že v roce 2020 růst zpomalí na 1,6 %. Podle průzkumu Národní asociace pro podnikatelskou ekonomiku, který byl zveřejněn v červnu, existuje zhruba 60% šance, že do konce příštího roku začne v USA recese. Jako největší nebezpečí zmiňovala většina ekonomů citovaných v průzkumu protekcionismus v zahraničním obchodu.

Všechny tyto názory se ale nakonec mohou ukázat jako scestné. Trumpova vláda se může rozhodnout cla odpískat, jako se to stalo před minulým víkendem v případě hrozících cel na mexické zboží.

Největší ekonomika světa je kromě toho odolná, což v minulosti prokázala opakovaně. A Fed se ji bude snažit udržet nad vodou, ať se bude na obchodní frontě dít cokoli. Wall Street sází na to, že aby podpořila růst, bude americká centrální banka brzy muset snižovat úrokové sazby.

Optimismus prokazovali američtí finanční šéfové ještě loni v létě, pak se ale nálada začala lámat. Pesimismus se ale projevuje už tři čtvrtletí za sebou. V prosinci jich recesi pro rok 2020 předpovědělo dokonce 82 % (teď to je jenom 69 %).

Zdroj: CNN

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688