Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  12.06.2019 15:15:27

Sázky na pokles na Wall Street výrazně vzrostly, na CETV naopak pokračují v poklesu

Americké burzy po úterním uzavření trhů zveřejnily pravidelné půlměsíční statistiky týkající se tzv. short pozic. Dle nich také v druhé polovině května investoři navyšovali sázky na pokles. Na Nasdaq navíc v tomto ohledu došlo k nejprudšímu nárůstu od poloviny loňského září. Akcie CETV obchodované primárně na této burze naopak zaznamenaly pokles short pozic již po šesté v řadě.

Na NYSE se celkový objem short pozic zvýšil o 2,6 % na 15,7 mld. akcií. Ke konci května tak zde bylo otevřeno nejvíce sázek na pokles od poloviny března. Na Nasdaq je pak otevřeno nejvíce short pozic dokonce od konce října 2018. Zde se shorty totiž zvýšily o více než 3 % na 8,86 mld. akcií.

Vysvětlivka „short pozice“: Do prodejní (short/krátké) pozice vstupuje investor, který spekuluje na pokles ceny podkladového aktiva. Prodává tedy podkladové aktivum za aktuální cenu s očekáváním, že jej v budoucnu dokoupí zpět za cenu nižší a realizuje tedy zisk. Pro tuto operaci si investor vypůjčuje daný cenný papír od brokera.

Shorty na akciích CETV se blíží minimům

Již od začátku března trvá šnůra poklesu short pozic mediální Central European Media Enterprises (CETV). V druhé polovině května se jejich počet snížil tentokrát o 87 tisíc akcií. Short tak zůstalo již jen něco přes 1,95 mil. akcií CETV. Titul se tak dále přiblížil svým „short minimům“ v této dekádě, které zaznamenal loni ke konci listopadu. Tehdy bylo short 1,83 mil. akcií CETV…


akciím CETV možno zmínit jejich současnou růstovou vlnu. Svým úterním závěrem na 4,03 USD zaznamenaly již desátou seanci v řadě, kdy neutrpěly na Nasdaq pokles.

Shorty na Tesle na více ne ročních maximech

Akcie Tesla (TSLA) primárně obchodované rovněž na burze Nasdaq naopak podpořily zmiňovaný celkový výsledek shortů. A to vlastně výrazněji než trh. Objem short pozic na titulu totiž v druhé polovině května vzrostl hned o 16 % na celkových více než 43,6 mil. akcií. Titul tak z velkých společností upevnil svou pozici coby nejzashortovanější. Z hlediska free floatu je totiž short již třetina akcií.

Před třemi týdny jsme v článku „Akcie Tesly i "čínské Tesly" na nových minimech“ rozebíraly mj. pokles akcií Tesla. Jak později ukázal kurzový vývoj, v článku zmiňovaná silná technická hranice u 180 USD u titulu následně zafungovala. Akcie Tesla se tak v poslední době posunuly výše o zhruba 40 USD a dnešek indikuje další posílení. Šéf Musk na včerejší valné hromadě akcionářům sděloval optimistické výhledy. Ať co do předpokladu rekordního produkčního tohoto kvartálu či zařazení Modelu Y do produkce v tomto roce. Firma dle Muska navíc nemá problém s poptávkou po Modelu 3, který má válcovat ve své kategorii v prodejích konkurenci. Zmínil nejen Lexus, ale i Audi a BMW. Dojít by v létě navíc mohlo na představení vozu z kategorii pick-up.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688