Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  11.06.2019 09:09:49

Tuzemská spotřebitelská inflace dále zpomalí (Ranní zpráva z finančního trhu)

Důvěra investorů v eurozóně po dvou měsících opět poklesne. Na vině jsou neutuchající dlouho známé globální hrozby. Ve Velké Británii se rozjíždí kampaň, na jejímž konci by měl být nový lídr vládních konzervativců. Ten bude definovat cestu, jakou Británie odejde z Evropské unie, což se dotkne i tuzemské ekonomiky. U nás bude zveřejněna květnová inflace, která potvrdí zpomalující trend růstu spotřebitelských cen.

Důvěra investorů opět klesá

Důvěra investorů Sentix v eurozóně by podle našich odhadů měla po dvou měsících růstu opět poklesnout. Na vině jsou notoricky známé důvody: obchodní spor USA a Číny, zvyšující se pravděpodobnost brexitu bez dohody (podle našich londýnských kolegů je pravděpodobnost 33 %) a negativní hospodářské statistiky z Německa. Do čela britských konzervativců se hlásí přesně deset kandidátů. Všichni deklarují, že Velká Británie musí odejít z Evropské unie, na jednotném řešení se však neshodují. První kolo hlasování o lídra strany proběhne ve čtvrtek.

Čínský export nekleslá navzdory očekávání

Čínský vývoz do zahraničí navzdory očekávání meziročně vzrostl. Trh však v kontextu obchodního sporu s USA očekával pokles. Na vině mohou být dobíhající objednávky z dob před zavedením amerických tarifů. Vliv obchodních omezení se projevil na straně importu, který klesl meziročně o 8,5 % (v dolarovém vyjádření). Za tím stojí nárůst cen některých surovin ze strachu z eskalace obchodních válek. Italský průmyslu podle očekávání vykázal v dubnu další meziroční pokles. Ve srovnání s předchozími měsíci však pokles nebyl tak dramatický.

Tuzemská inflace potěší centrální banku

Dnes očekáváme zveřejnění květnové spotřebitelské inflace. Ta podle našich odhadů dále poklesne ke 2,6 %. Pomalu tak směřuje k dvouprocentnímu cíli centrální banky. Ta ve své květnové prognóze počítá s meziročním růstem cen o 2,7 %. Hlavním důvodem zpomalení inflace je vysoká statistická základna z minulého roku. Více k naší prognóze inflace naleznete na http://bit.ly/2Ie7sUv.

Trh práce zůstává vysátý 

Tuzemská nezaměstnanost se v květnu dostala na nové minimum. Na jedno volné pracovní místo připadá 0,6 uchazeče. Hlavním důvodem poklesu byl nárůst sezónních prací zejména ve stavebnictví a zemědělství. Celý komentář naleznete na http://bit.ly/2I4v9Q0.

Koruna na včerejší statistiku nereagovala a zůstává více méně stabilní na úrovni 25,63 za euro. Obdobně na tom jsou i ostatní regionální měny. Důvodem je i stabilní kurz eura vůči dolaru, který v posledních dnech byl hlavním tahounem regionálních zisků. 

Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688