TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  11.06.2019 06:16:24

Rath u soudu hraje o majetek za desítky milionů: Tohle vše mu patří

Bývalý středočeský hejtman David Rath může přijít o majetek za desítky milionů korun. Státní zástupkyně v pondělí navrhla, aby Rath o veškerý majetek přišel, protože u něj po kauze s přijímáním úplatků údajně nenastala žádná sebereflexe.

David Rath za poslední roky stihnul poměrně velkou část svého majetku převést na svou manželku, respektive na její firmu Czech Clinic. Za pouhý milion korun na ni převedl už v roce 2015 byt 2+1 na pražských Petřinách, za pár stovek tisíc pak firma vloni získala třetinový podíl v hospodě Na Růžku v Roudnici nad Labem. Právě tento převod majetku ale označil pro MF Dnes v září roku 2018 Rathův bratr Michal za účelový. "Bratr se domnívá, že poté už mu majetek nikdo nezabaví," uvedl.


Bývalý poslanec ale může přijít ještě například o podíl v rodinné chalupě na Českolipsku, v katastru nemovitostí je pak stále psaný jako spolumajitel bytu s garáží v Mariánských lázních, a to přímo na lázeňské kolonádě. Cena bytu není veřejně známá, díky své luxusní lokalitě ale může jeho podíl dosahovat až statisícové, ne-li milionové hodnoty.


Policie už od počátku kauzy bývalému politikovi blokuje tři domy (respektive jeho podíl v nich) v Hostivici u Prahy, v jednom z nich má trvalý pobyt. Rathův celkový podíl v těchto nemovitostech činí více než 15,6 milionu korun, z toho nejhodnotnější je dům s italskou restaurací a několika bytovými jednotkami u Hostivického náměstí.

To je ale vše, co soudy Rathovi z majetku zajistily. Kromě výše zmíněného bytu a podílu v hospodě už stihl před čtyřmi lety prodat také garsonku své tehdejší milence Renatě Horké, podle Blesku ho získala těžce pod cenou za pouhých 500 tisíc korun.

K 10. 6. 2019 byl Rath také stále vedený v obchodním rejstříku spolu se svou manželkou jako jednatel a společník s 30% obchodním podílem ve společnosti 4R, s.r.o. Ta podle rejstříku zprostředkovává hostinskou činnost, obchod, služby, velkoobchod a specializovaný maloobchod. Do firmy se základním kapitálem 200 tisíc investoval 60 tisíc korun.

Jestli o zmíněný majetek Rath skutečně přijde, zatím není jasné. Krajský soud zatím rozhodl, že bývalému hejtmanovi propadne 22 milionů korun, které měl získat prostřednictvím úplatků. Mezi těmi je i "slavných" 7 milionů v krabici od vína.

 Pokud Rath přijde i o nemovitosti, může v celkovém součtu ztratit majetek za minimálně 37,6 milionů korun. Do toho je ještě třeba přičíst podíl hodnoty v luxusním bytě v Mariánských lázních a v chalupě na Českolipsku, ceny těchto nemovitostí ale nejsou veřejně známé.

Při pondělním jednání však státní zástupkyně Kateřina Weissová požadovala, aby mu propadlo veškeré vlastnictví, jelikož u bývalého politika nedošlo po kauze k žádné sebereflexi a Rath jen "vysával" veřejné peníze a to i přesto, že měl jako politik velmi nadprůměrné příjmy.

 



TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688