Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  10.06.2019 21:46:54

Evropská komise zveřejnila nový návrh doporučení pro ČR


Evropská komise (EK) dne 5. června 2019 zveřejnila návrh doporučení jednotlivým zemím pro nadcházejících 12 měsíců – tzv. country specific recommendations (CSRs). Jedná se o další krok v rámci evropského semestru, tedy každoročního cyklu koordinace hospodářských politik členských států Evropské unie. Návrh doporučení budou nyní projednávat formace Rady EU, schválení návrhu je naplánováno na červenec.

Doporučení sice nejsou bezprostředně právně závazná, mají ovšem sloužit jako vodítka pro provádění hospodářských a sociálních reforem na národní úrovni. Letošní ročník evropského semestru je mimořádně zaměřen na oblast investic a to z důvodu přípravy nového programového období fondů EU. Letošní Zpráva o ČR proto ve své Příloze D popisuje z pohledu EK hlavní investiční potřeby ČR a představuje podklad pro vyjednávání o nové Dohodě o partnerství pro programové období 20212027, tedy pro nastavení jednotlivých operačních programů fondů EU.

EK České republice ČR navrhuje tři doporučení. V návaznosti na Přílohu D letošní Zprávy o ČR oproti předchozím ročníkům semestru přibylo třetí doporučení zaměřené na investice.

Doporučení č. 1:

Zlepšit dlouhodobou fiskální udržitelnost důchodového systému a systému zdravotní péče. Přijmout projednávaná protikorupční opatření.

Doporučení č. 2:

Podporovat zaměstnávání žen s malými dětmi, mimo jiné zlepšením přístupu k cenově dostupné péči o děti, a zaměstnávání znevýhodněných skupin. Zvýšit kvalitu a inkluzivnost systémů vzdělávání a odborné přípravy, mimo jiné podporou technických a digitálních dovedností a podporou učitelského povolání.

Doporučení č. 3:

Zaměřit se v rámci investiční hospodářské politiky na dopravu, a zejména její udržitelnost, na digitální infrastrukturu a na přechod na nízkouhlíkové hospodářství a transformaci energetiky včetně zvýšení energetické účinnosti, a to s ohledem na regionální rozdíly. Snížit administrativní zátěž pro investice a v oblasti zadávání veřejných zakázek podporovat soutěž více založenou na kritériích kvality. Odstranit překážky bránící rozvoji plně funkčního inovačního ekosystému.

Letošní návrh doporučení není velkým překvapením. Doporučení jsou v intencích dialogu, který v rámci evropského semestru ČR s EK dlouhodobě vede a jsou obecně v souladu s vládními politikami popsanými v Národním programu reforem 2019 a v dalších vládních strategických dokumentech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688