Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.06.2019 14:37:30, aktualizováno 16.06.2019 09:00:24

Summers: Fed by měl začít se znatelným snižováním sazeb


Americkou centrální banku čekají v následujících měsících významná rozhodnutí a podle známého ekonoma Lawrence H. Summerse bude její vedení v pokušení „postupovat opatrně“. Jenže to by podle ekonoma byla vážná chyba. Případná recese by totiž v současném prostředí znamenala katastrofu a pravděpodobnost jejího příchodu v příštím roce „se zdá být výrazná a roste“.

V prvním čtvrtletí rostla americká ekonomika slušným tempem, ale řada ekonomů čeká pro druhé čtvrtletí růst „znatelně pod 2 %“. Na slabost podle Summerse ukazuje celá řada indikátorů, k tomu se přidává negativní vliv obchodních tenzí a recesi predikuje i inverze výnosové křivky. Nejlepším způsobem, jak by Fed zabránil příchodu recese, by bylo snížení sazeb o 50 bazických bodů během léta s tím, že pokud bude potřeba, bude pokračovat na podzim.

Ze zpětného pohledu je podle Summerse zřejmé, že Fed reagoval pozdě na krizi roku 2008 i na kolaps internetové bubliny v roce 2000. Monetární politika navíc funguje se značným zpožděním a ekonomické zpomalení má tendenci samo sebe posilovat. Pomalá reakce Fedu by byla v současné situaci nebezpečná i z dalších důvodů. Trhy totiž se snížením sazeb již počítají, a pokud by k němu nedošlo, znamenalo by to negativní překvapení. Navíc by vzrostly obavy, že Fed nehodnotí ekonomické podmínky adekvátně. Ty se objevily už po jeho prosincovém zasedání, ale byly utlumeny poté, co šéf Fedu Jerome Powell signalizoval dramatický obrat v monetární politice.

V úvahu je nutno brát i fakt, že během recese jdou sazby v průměru dolů o 5 procentních bodů, nyní se ale nachází pod 2,5 % a prostor pro takové snížení tedy neexistuje. Fed by tudíž neměl riskovat příchod recese, protože nemá dost prostoru pro boj s ní. A nejdůležitější je podle Summerse to, že Fed stále nezvedl inflaci na svůj cíl a tržní očekávání hovoří o tom, že se mu to ani v dlouhém období nepodaří.

„Někdy by Fed měl mít obavy z toho, že příliš uvolněná politika povede k nezodpovědnému chování finančních trhů. Současná volatilita na trzích a možnost dalších negativních překvapení z oblasti obchodních válek ukazují, že dnes není doba na podobné obavy,“ tvrdí Summers. Podle něj by snížení sazeb nemělo být vnímáno jako kapitulace před prezidentem Trumpem, Fed by měl mít naopak dost sebedůvěry nestarat se o to, jak věci vypadají, a jít směrem, který je nejlepší pro celou ekonomiku.

Zdroj: The Washington Post


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688