Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  10.06.2019 09:21:31

Investování: Když i profesionálové dělají chyby

Každý manažer fondu na otázku, proč jeho investiční strategie generuje nadvýnosy, odpoví, že těží z chyb v chování investorů vedoucích k neefektivitám na trhu. Nikdo ale neví, jak odpovědět na otázku, jak bojuje s vlastními kognitivními chybami. Pro investory by to přitom mohla být ta nejdůležitější informace při výběru fondu.

Každý zkušenější investor zná kognitivní chyby, které lidé při investování běžně dělají. A bohužel je dělají i profesionální investoři, manažery fondů nevyjímaje. Znát něco a chovat se podle toho jsou totiž dvě různé věci. Je zde proto zásadní rozpor mezi uvědomováním si vlivu kognitivních chyb a jejich ignorováním, čemuž se říká výstižně chyba slepého úhlu (blind spot bias), kdy investor vidí chyby u ostatních, ale ne u sebe.

Podle studie s názvem The Bias Blind Spot: Perceptions of Bias in Self Versus Others, jejímiž autory jsou Emily Proninová, Daniel Lin a Lee Ross, si investoři uvědomují tyto chyby a často znají i jejich dopady, ale nejsou schopni si uvědomit, že tyto chyby mají vliv i na jejich vlastní rozhodování. Lidé si zkrátka myslí, že jsou lepší než ostatní. Zajímavé je, že se chyba slepého úhlu podle studie projevuje pouze při hodnocení vlastní citlivosti na kognitivní chyby, zatímco v ostatních případech si lidé dokáží přiznat, že jsou horší než ostatní.

Proč se lidé cítí být právě v této věci chytřejší než "ten plebs" kolem nich, případně jak na své vlastní chyby reagují?

  • Přílišné sebevědomí. Pokud to vztáhneme na manažery fondů, je to celkem jasné. Někdo, kdo rozhoduje o cizích miliardách, zkrátka musí být přesvědčen o tom, že je lepší než ostatní. Jinak by svého zaměstnavatele nepřesvědčil o tom, že je na tento post vhodný a že nikoho lepšího nenajde.
  • Kognitivní disonance. V podstatě totéž, akorát v tomto případě jde o posuzování sebe sama. Manažer fondu je zkrátka na slovo vzatý odborník, skvělý investor a ideální lídr. Že jej ovlivňují nějaké kognitivní chyby? Detail.
  • Příliš mnoho chyb. V tomto je i dokonalý manažer nahraný, protože chyb je dnes tolik (a definují se stále nové), že je ani nestíhá ignorovat. A často si navíc odporují, například takový efekt vlastnictví (endowment effect) může vést k tomu, že manažer drží některé oblíbené tituly v portfoliu příliš dlouho. Jenže v ostrém kontrastu k tomu stojí dispoziční efekt (disposition effect), který vede investory k tomu, aby se ziskových titulů zbavovali příliš rychle. Ani samozvaná "továrna na peníze" si s tím občas neví rady.
  • Osobní příběhy. Chyby v rozhodování ostatních jsou jasné na první pohled, ale když jde o hodnocení vlastních rozhodnutí, stávají se z lidí pohádkáři. Každé hloupé rozhodnutí lze omluvit sofistikovaným příběhem.
  • Prodej sebe sama. Manažeři si neradi přiznávají chyby. Kdyby to uměli, jejich výroční zprávy by nebyly plné vět o skvělých nákupech s velkým potenciálem a krásných grafů rostoucích až do nebes.

Nemusíte být manažeři fondu, abyste se ve výše popsaném poznali (to je dokonce ta lepší varianta, horší je se alespoň v některých bodech nepoznat). Nemusí na vás pasovat vše, ale jistě se minimálně v některých bodech "proviňujete". Přiznáním může začít náprava, v opačném případě máte celkem problém.

Další článek: KONTEXT: Svět za 10 let? Dluh USA se přiblíží italskému, trh ovládne pár gigantů


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 17:30  Bitcoin roste o 4 % před čtvrtým půlením💥 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

02.03.2020Jak se učit ze špatných obchodů a chyb v investování? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
01.03.2019Proč dělají investoři hloupé chyby Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
17.10.2018Jak se vyhnout jedné z největších chyb v investování Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688