Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.06.2019 08:39:17

Ministři G20: Rostoucí napětí v obchodních vztazích ohrožuje růst

Napětí v obchodních vztazích ve světě se zintenzivnilo, a zvýšilo tak rizika pro zrychlení růstu globální ekonomiky. Uvádí to závěrečné prohlášení z dvoudenní schůzky ministrů financí a šéfů centrálních bank skupiny největších ekonomik světa (G20) v v japonské Fukuoce. Dokument ale neobsahuje žádnou konkrétní výzvu k řešení obchodních sporů, z nichž největší vedou v poslední době Spojené státy a Čína.

Ministři se na jednání také shodli, že do konce příštího roku vypracují pravidla, která by zabránila velkým internetovým firmám vyhýbat se vyšším daním.

"Růst globální ekonomiky se stabilizoval a obecně se očekává mírný růst letos i v roce 2020," uvádí se v prohlášení, z něhož citovala agentura Reuters. V textu se rovněž konstatuje, že růst zůstává nízký a je ohrožen, zejména "obchodním a geopolitickým napětím", které se zintenzivnilo.

Zatímco společné prohlášení ze schůzky se omezilo na obecná a neadresná konstatování, šéf německé centrální banky Jens Weidmann byl konkrétní. Obchodní spor mezi USA a Čínou podle něj může ve střednědobém výhledu snížit světový obchod o jedno procento. Podobně se tento týden vyjádřila i šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová, podle níž by celní válka mezi USA a Čínou v příštím roce mohla snížit globální hrubý domácí produkt (HDP) o půl procenta.

V neděli z Japonska Lagardeová vyzvala členské země G20, jimiž jsou i Spojené státy a Čína, aby se snažily o řešení obchodních sporů. "Prioritou by mělo být vyřešení současných obchodních sporů, včetně odstranění cel," uvedla šéfka MMF, která se schůzky ve Fukuoce rovněž účastnila.

Podle agentury AP se na okraj jednání v Japonsku setkali americký ministr financí Steven Mnuchin a guvernér čínské centrální banky I Kang. Podle Mnuchina byla jejich schůzka konstruktivní a jednání o obchodních otázkách "upřímná". Tento výraz podle AP v diplomacii znamená jistý stupeň neshody.

Ministři financí a guvernéři centrální bank G20 se ve Fukuoce také shodli, že se budou snažit vyřešit spor o zdanění velkých internetových firem. Řešení chtějí mít podle závěrečného prohlášení příští rok. Zejména Británie a Francie se snaží zamezit internetovým gigantům, aby přesouvali své zisky do zemí s nižší daňovou zátěží. Paříž a Londýn proto navrhují takzvanou digitální daň. Proti jsou ale Spojené státy, mnozí internetoví giganti jsou totiž právě americké firmy.

V závěrečném prohlášení ze schůzky ve Fukuoce se také uvádí, že země G20 se budou snažit zlepšit boj proti praní špinavých peněz a proti financování teroristických skupin, mimo jiné prostřednictvím pravidel pro virtuální převody peněz a obchodování s kryptoměnami.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688