Začíná sezóna třešní: přehled, kde je můžete natrhat zdarma

TNBiz, 9.6.2019
Platforma Na ovoce s interaktivní mapu

Sezóna třešní brzy odstartuje - ne každý má ale to štěstí, aby si mohl očesat strom na vlastní zahradě. Pokud i přesto máte na šťavnaté ovoce chuť a nechcete za něj v obchodech platit majlant, můžete využít veřejné stromy či opuštěné sady. Po celém česku jsou stovky takových míst!

Třešně patří mezi nejoblíbenější ovoce, mnozí z nás však nevědí, že si je mohou natrhat ve svém okolí zadarmo. Kvůli tomu vznikla platforma Na ovoce, kde najdete interaktivní mapu s výskytem ovocných stromů, které může očesávat kdokoliv.

Na mapě se můžete podívat na jednotlivé stromy či sady. V Přistoupimi u Českého Brodu se například nachází hned tři vzrostlé třešně. Několik stromů najdete také v obci Sázava v části, která se symbolicky nazývá Pod Třešňovkou. V Křeseticích nedaleko Kutné Hory si mohou milovníci třešní natrhat své oblíbené ovoce u silnice, kde roste hned šest stromů.

Obyvatelé Chrudimi mají k dispozici celý sad třešní, který je majetkem města. Ovoce není česáno, takže si ho mohou lidé trhat pro vlastní potřebu. Nachází se tam staré stromy, ale i dosázené regionální odrůdy. Třešňový sad naleznete i v Němčičkách nad Znojmem, v Kozlově nedaleko Jihlavy se zase nachází třešňová alej.

I ve velkých městech je spousta třešní, které čekají na to, až je někdo otrhá. Například v brněnské Ponavě roste veliká třešeň hned u schodů k plaveckému stadionu. Několik stromů s ovocem volně k natrhání je v Ivanovicích.

A kam mohou na třešně Pražané? Například v Podolí před školou rostou tři třešně. Proslulá je tzv. branická třešňovka, tedy třešňový sad, kam se mezi staré urostlé třešně dosazují i mladé stromy. Malý sad se nachází i na Hájích. V ulici Služská lidé najdou jeden z nejlepších třešňových sadů v Kobylisích, který je veřejně dostupný.

Platforma Na Ovoce se snaží dávat pozor na to, aby se informace týkaly pouze stromů, které opravdu může očesat kdokoliv. Ne vždy se ale podaří to ohlídat, měli byste být proto obezřetní. Dejte si raději pozor, i když sbíráte ovoce na stromech podél cest či ve zdánlivě opuštěných sadech. Tato místa mohou někomu patřit, a ovoce proto nejde samovolně sbírat. Pokud si nejste jistí, obraťte se na obecní úřad nebo magistrát.

Pokud stromy či sady patří městu, většinou můžete ovoce otrhávat bez obav. "V parcích a sadech, které vlastní Hlavní město Praha, není trhání ovoce nijak regulováno. Samozřejmě i tam platí obecně platná omezení ze zákona, které zakazuje poškozování stromů a tak dále," uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Ovocné stromy u silnic většinou spravuje krajská správa a údržba silnic. Jejich pravidla se liší kraj od kraje. Obyvatelé Středočeského kraje například mohou stromy spokojeně očesávat dle libosti. "Kdokoliv si ovoce ze stromů může trhat, pokud neohrozí bezpečnost provozu na silnicích. Žádný postih nehrozí," tvrdí Kamila Černá ze správy silnic.

V Jihomoravském kraji ale platí něco jiného. "Správa a údržba silnic spravuje a hospodaří se silnicemi II. a III. třídy na území kraje, včetně jejich součástí a příslušenství. Z uvedeného vyplývá, že není v souladu s právními předpisy, pokud kdokoliv trhá ovoce podél silnic. Postihy mohou být stejné jako při odcizení jakékoliv cizí věci," vysvětluje Martin Bedrava ze správy silnic.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky