Zpravodaj (Cyrrus)
Údaje o firmách  |  15.08.2002 10:07:37

ČESKÝ TELECOM:Možnost povinné nabídky převzetí ??



Český Telecom ___________ cena: 274
datum: 14.08.2002

V minulém týdnu padlo konečně rozhodnutí o privatizaci státního podílu (51,10%) ve společnosti Český Telecom. Cena, kterou zaplatí nový majitel - konsorcium Deutsche Bank a TDC bude zhruba 56 miliard korun, v přepočtu na jednu kmenovou akcii to cca dělá 340 .

Zajímavou okolností je však skutečnost, že další významný akcionář Telsorce N.V. (26,99%) zvažuje, že se připojí k prodeji.

Podle obchodního zákoníku nevzniká prodejem státního majoritního podílu ve společnosti Český Telecom povinnost učinit povinnou nabídku převzetí ze strany nového vlastníka. Pokud by však došlo k prodeji i podílu, který drží Telsorce N.V., nový majitel by získal přes 78% akcií Českého Telecomu a zároveň by tak překročil hned dvě hranice: dvě třetiny a zároveň i tři čtvrtiny na hlasovacích právech společnosti, které zakládají povinnost učinit nabídku převzetí.

Za takové situace by měla být nabídka převzetí pro minoritní akcionáře povinná a zůstávala by otázkou jen cena, za jakou se uskuteční. Tu samozřejmě opět upravuje Obchodní zákoník a je na ni kladeno několik podmínek. Při jejím stanovení se přihlédne k váženému průměru cen za posledních 6 měsíců před vznikem povinnosti. Jestliže však nový majitel koupil v tomto období akcie za cenu vyšší než je průměrná cena (což bude i případ Českého Telecomu, kde průměrná cena za posledních 6 měsíců bude sotva vyšší než 340 ), cena povinné nabídky pak nesmí být nižší než tato kupní cena snížená o 15% - to znamená 289 (= 340 - 15% z 340), přičemž takto snížená cena nesmí být nižší než průměrná cena za dané období.

Dalo by se říci, že toto ustanovení vymezuje dolní hranici ceny při případné povinné nabídce převzetí. Do hry však dále vstupuje posudek znalce, který by měl doložit přiměřenost ceny nabízené minoritním akcionářům při povinné nabídce. Tady je celkem široký prostor pro to, jakým způsobem takové ohodnocení provést, ale vzhledem poslední transakci, prostřednictvím níž relativně informovaný investor kupuje akcie Českého Telecomu za 340 za kus, měla by to být jakási kotva.

Samozřejmě, že zde zůstává i varianta, že Telsorce N.V. svůj podíl neprodá a k žádnému odkupu nedojde. V tomto případě   je zde však stále “ochrana” v 20% diskontu vůči ceně, za jakou konsorcium svůj podíl od státu koupí.

Proto se domnívám, že po obnovení obchodování na pražské burze, po němž pravděpodobně dojde k všeobecnému mírnému poklesu akcií, budou akcie Českého Telecomu zajímavou příležitostí pro nákup, neboť povinný odkup by akcie mohl dostat výše, přičemž riziko poklesu je relativně omezeno 20% diskontem vůči ceně, za jakou akcie kupuje konsorcium.

Roman Skalický



Tyto zprávy pro vás vytváří Cyrrus

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688