Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Hypotéky  |  08.06.2019 08:02:41

Hypotéka na výstavbu – na co se ptát při porovnávání nabídek?

Výstavba rodinného bytu je běžným předmětem hypotéky. Financovat výstavbu umí všechny hypoteční banky v České republice. Ovšem, v porovnání s hypotékou na koupi bytu či refinancování, ta na výstavbu je „komplikovanější“, dochází u ní k vícečetnému čerpání, peníze jsou Vám uvolňovány v delším časovém horizontu a zároveň, do poslední chvíle pořádně nevíte, kolik peněz přesně potřebujete. Proto více než kdekoliv jinde, u hypotéky na výstavbu platí, že porovnávat pouze úrokovou sazbu je chyba. Na co jiného tedy brát ohled?

Je banka schopna uvolnit peníze bez předkládání dokladu?

Při porovnávání hypoték si zjistěte i to, jestli banka vyžaduje pro čerpání předložení daňových dokladů za stavební práce, nebo jestli je schopna peníze uvolnit na základě protokolu o stavu stavby. V druhém případu si ušetříte administrativu, nespočet návštěv pobočky apod.

Peníze vždy na základě aktuálního LTV nebo zálohově?

Peníze, čas i starosti si můžete ušetřit i tím, že si pro hypotéku na výstavbu vyberete banku, která umí poskytnout čerpání „zálohově“. Standardně platí, že banky uvolňují prostředky do výše LTV sjednaného v úvěrové smlouvě. To znamená, že pokud má Vaše rozestavěná nemovitost hodnotu 1 500 000 a LTV sjednané hypotéky je 85 %, banka Vám uvolní max. 1 275 000 .

Určitě by Vám přišlo vhod, pokud vám banka poskytne např. 100 000 „zálohově“, tj. Vy můžete nakoupit materiál, zaplatit řemeslníky a pak až řešit protokol o stavu stavby.

Můžete si půjčit více než kolik činí projektované náklady?

Některé banky samy vybízí k tomu, aby žadatelé žádali o hypotéku „s rezervou“, tj. o částku vyšší cca o 10 % - 15 % než jsou projektované náklady. V průběhu stavby totiž může dojít ke komplikacím v podobě růstu cen stavebního materiálu, vícepracím apod., na které by jinak žadatelé neměli prostředky. Hypoteční banky dnes běžně umožňují nevyčerpat část hypotéky na výstavbu bez jakýchkoliv poplatku či sankcí s tím, že následně splácíte pouze tu částku, kterou jste skutečně vyčerpali. Při porovnávání hypoték na výstavbu se ale informujte o tom, jestli banka umožňuje poskytnutí hypotéky „s rezervou“ a jak velkou část hypotéky je následně možné nevyčerpat.

Jaké jsou možnosti koupě a ručení stavebního pozemku?

Zvláštní kapitolou jsou hypotéky, v rámci kterých žadatelé poptávají peníze na koupi stavebního pozemku a následnou výstavbu. Ručení stavebním pozemkem má svá specifika. Zároveň, rozestavěnou nemovitostí lze ručit až po zápisu do katastru nemovitostí. Před podáním žádosti o hypotéku je tedy dobré vědět:

- jaké jsou možnosti a omezení koupě a ručení stavebním pozemkem (zvlášť v případě, že k výstavbě nedojde bezprostředně po koupi pozemku),

- jaké jsou možnosti financování do doby než bude rozestavěná nemovitost zapsána do katastru nemovitostí?

Chyba při výběru hypotéky na výstavbu Vám může způsobit silné bolesti a prodražit Vám sen o vlastním bydlení v době, kdy kvůli špatně sestavené hypotéce budete muset část výstavby financovat z jiných (dražších) zdrojů, či zaplatíte na poplatcích za čerpání hypotéky, protokolech o stavu stavby apod. o mnoho tisíc korun více než jste předpokládali.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688