brno.cz (Brno)
Z regionů  |  07.06.2019 00:00:00

Brnu budou o víkendu vládnout festivaly. Vína, zahrad i deskových her

(ral) – Meteorologická předpověď je jaksi všelijaká a člověk neví, jestli na víkend plánovat aktivity spíše venku nebo uvnitř. Naštěstí se sešlo dostatek akcí, které dávají na výběr z obou variant.

Po roce se na Cejl vrací pouliční festival Ghettofest. Začíná netradičně – noční prohlídkou tzv. Bronxu. Organizátoři tvrdí, že nemusíte mít strach a že se na procházce startující v pátek ve 22.00 u káznice (Bratislavská 68) dozvíte spoustu věcí z historie i současnosti celé lokality. Méně dobrodružné povahy se mohou připojit k procházce za denního světla v sobotu dopoledne. Program multižánrového festivalu, který zahrnuje gastronomii, workshopy, diskuze, výstavy, divadla i koncerty, najdete zde.

Druhý červnový víkend patří v České republice už podesáté zahradám. I ty běžně nepřístupné se otevřou návštěvníkům. V Brně se můžete projít Centrem léčivých rostlin Lékařské fakulty MU, zahradami školského zařízení Lipka nebo MŠ Pastelky nebo ještě donedávna uzavřenými kapucínskými terasami. Ty se po mnoha letech otevřely letos v dubnu, když je po domluvě s řádem kapucínů město kompletně zrekonstruovalo za bezmála 35 milionů korun. Návštěvníky tu v sobotu v 10 a ve 14 hodin provedou architekti, kteří opravu projektovali, bratři z brněnské provincie kapucínů a zástupci Veřejné zeleně města Brna, která park spravuje.

Za festivalem filmů speciálně určených pro digitální planetária nelze vyrazit jinam než na Kraví horu. Na odborný Fulldome festival, který se udál během uplynulého týdne, navazuje víkendový Digifest. Během něj budou mít lidé jedinečnou příležitost zhlédnout ty nejzajímavější pořady pro digitální planetária, které vznikly v posledním roce. Mimořádnou událost z toho činí zvláště fakt, že repríza těchto filmů už se nechystá. Více informací a seznam projekcí uvádějí přímo stránky planetária.

Víno bude hlavním tématem pátečního festivalu VinFest. Prezentovat se na něm budou vinařství z jižní Moravy i ze zahraničí.

Pátkem startuje pětidenní maraton hudebního divadla. Pod názvem festival Dokořán jej tradičně pořádá Městské divadlo Brno. Odehrávat se bude nejen na jeho dvou scénách, ale také na jeho dvoraně nebo v divadle JAMU na Orlí. Festival sem přivede herecké soubory například z Jihlavy, z libereckého Naivního divadla nebo z Moravského divadla Olomouc.

V sobotu slaví ve sportovně-rekreačním areálu Hněvkovského den dětí. Díky tomu bude například po celý den vstup zdarma na koupaliště biotop. Na příchozí čekají třeba i ukázky práce záchranářů.

Nejen děti, ale i dospělí se pobaví na festivalu Brnohraní. K dispozici bude přes 100 různých titulů, starších her i novinek. Budou jak k zapůjčení a zahrání, tak k zakoupení.

Z Brna se o víkendu stane středobod evropského baseballu. Draci Brno se utkají s týmy s různých koutů Evropy. Rozpis zápasů CEB Cupu naleznete zde.

Rekreační i profesionální běžci se spojí pro dobrou věc a v sobotu se vydají na zhruba 6kilometrovou trasu po Kamenné čtvrti a Červeném kopci. Dobrovolným příspěvkem při registraci přispějí na služby hospice sv. Alžběty. Více informací včetně mapy trasy je k dispozici zde.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688