Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  07.06.2019 07:38:57

5 největších rizik při investicích do dluhopisů

Pokles cen

V případě, že dluhopisy nedržíte po celou dobu jejich splatnosti, tj. prodáváte je před uplynutím doby, na kterou byly vydány, musíte počítat s rizikem poklesu cen dluhopisů. K tomu dochází v případě, kdy nově vydávané dluhopisy nabízí vyšší kupónový výnos. V tomto případě, Vše dluhopisy s nižším kupónovým výnosem ztrácí na atraktivitě.

Inflace

Dluhopisy se dle výnosu dělí, mimo jiné, na ty s pevným výnosem a ty, jejichž výnos se odvíjí od míry inflace. V prvním případě, vyplácený výnos je stejný po celou dobu splatnosti dluhopisu, tj. v případě růstu inflace, Váš reálný výnos klesá.

Riziko inflace lze částečně eliminovat uložením peněz do dluhopisů, jejichž výnos je vázán na inflaci. Ani toto však není „konečné“ řešení z toho důvodu, že ukazatel, od kterého se odvíjí míra inflace, nemusí odpovídat Vašemu spotřebnímu koši a zároveň, konkrétní podmínky vázanosti výnosu na inflaci si určuje emitent sám (předtím, než dluhopis vydá).

Riziko úpadku emitenta

Dluhopisy nejsou zcela bezrizikovou investicí. V historii opakovaně docházelo k tomu, že držitelé státních i firemních dluhopisů přišly o část svých peněz. U dluhopisů platí úměra, že čím rizikovější je dlužník, tím vyšší je nabízený výnos dluhopisu. Zatímco u státních dluhopisů se splatností 10 let vydávaných „bezpečnými“ zeměmi typu USA, Japonsko či Německo dosáhnete nyní výnosu -0,5 – 2 % (ano, investoři dnes dostávají záporný výnos, tj. platí Německu za to, že mu půjčují peníze), u méně stabilních zemí typu Indonésie, Indie, Egypt, Kolumbie apod. se můžete „těšit“ z výnosu více než 6 %.

Pokud chcete investovat do dluhopisů s vysokými výnosy, počítejte se zvýšeným rizikem úpadu emitenta, tj. rizika toho, že přijdete o část svých peněz.

Riziko likvidity

Abyste koupené dluhopisy mohly prodat za dobrou cenu, je nutné, aby po nich existovala poptávka. Zatímco u dluhopisů „bezpečných“ zemí typu Japonsko, Německo, USA je riziko poklesu poptávky nízké, u méně „bezpečných“ zemí se již jedná o reálnou hrozbu. Neznamená to, že byste dluhopisy nebyli schopni prodat vůbec, znamená to, že najít kupce Vám může trvat delší dobu a zároveň, tento kupec bude požadovat výrazně nižší cenu.

Riziko hodnocení

Atraktivitu dluhopisů průběžně zkoumá několik ratingových agentur. Vysoký rating je ukazatel toho, že dluhopis je „kvalitní“ cenný papír a emitent jako takový vykazuje prakticky nulové riziko úpadku. A naopak, nízký rating napovídá, že dlužník nemusí být schopen své závazky splatit. Rating jednotlivých dluhopisů se mění v čase. Pokud dojde k tomu, že ratingová agentura sníží hodnocení emitenta, jehož dluhopisy držíte, své cenné papíry pravděpodobně prodáte se ztrátou, protože potenciální kupující budou požadovat, aby cena dluhopisu reflektovala stávající rating emitenta.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688